Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Novi ministri že na delovnih mestih

Slovenija | 25.02.2014, 14:15 Tanja Dominko

Vladna ekipa je po treh mesecih spet v popolni postavi. Alenka Trop Skaza je tako danes že prevzela posle ministrice za zdravje, Metod Dragonja pa ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Hkrati je prišlo do primopredaje še na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga je prevzel Gorazd Žmavc.

Novi ministri so tako danes že na delovnih mestih. Čakaj jih veliko dela, zlasti na področju zdravstva in gospodarstva, kjer so zadeve v minulih mesecih bolj ali manj stale. Dragonja je bil po imenovanju redkobeseden. „Vedno se je treba usklajevati v vladi, trudil se bom, da bomo na glavnih programskih usmeritvah naredili preboj.“

Primopredaja na ministrstvu za gospodarstvo
Primopredaja na ministrstvu za gospodarstvo © Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Na konkretna vprašanja o zadanih ciljih pa novinarjem ni odgovarjal. Smo pa za mnenje o ciljih, ki jih je omenjal že na matičnem odboru, vprašali ekonomista Bernarda Brščiča. Ta meni, da z vlado zlasti z zapisanim v koalicijski pogodbi ni ravno usklajen. „Ima celo vrsto problematičnih idej, začenši z zmanjšanjem zaposlenih na ministrstvu za gospodarstvo za 30 odstotkov. Iz njegovih ust v Božja ušesa. Vendar dvomim, da bo te napovedi uresničil. Druga problematična zamisel je njegov predlog o uvedbi pol milijarde evrov težkega sklada podrejenega kapitala, ki naj bi izvedel proces dokapitalizacij in posledično razdolževanja podjetij.“ Dragonjeva anamneza problema gospodarstva je po mnenju Brščiča pravilna, vendar reševanje na tak način ni naloga države. Ideja spominja na čase socializma in državnega intervencionizma, dodaja Brščič. Gre za mešanico ukrepov, ki nas vračajo v preteklost in v modele, ki ne delujejo, poleg tega niso usklajene s koalicijsko pogodbo, zato ne pričakuje, da bi se zamisli uresničile. Brščič se strinja, da je Dragonja resor prevzel kot edini, ki je bil to pripravljen storiti. „Nihče pri pravi pameti si ne bi mazal rok s takšno vlado in vstopil v tako razglašen vladni orkester.“

V ta orkester sta ne glede na vse vstopila še dva novinca. Nova zdravstvena ministrica Alenka Trop Skaza je bila ob imenovanju bolj zgovorna. Ko so jo pobarali o njenih načrtih za povečanje dajatev na področju zdravstva, je odgovorila: „To je bilo razmišljanje po vzoru izkušenj nekaterih sosednjih držav, ki so se srečevale s podobno situacijo oz. pomanjkanjem denarja za zdravstvo. Seveda pa brez dogovora med koalicijskimi partnericami in širšo družbeno skupnostjo ne gre".

Danes je šla ministrica že "veselo na delo". Brščič pa je bil ob njenih napovedih sila kritičen. Pravi, da je ta napoved povsem usklajena s premierko Alenko Bratušek in njeno ekipo, ki drugega recepta za polnjenje lukenj kot je dvigovanje dajatev ne pozna. Poudarja pa: „Problem te države niso nizki prispevki in nizki davki, ampak previsoka javna poraba. Pogledati je treba, koliko je pijavk, dobaviteljev, ki izjemno razkošno živijo na račun bolnikov. Nenazadnje imamo opravka tudi z ekscesno visokimi plačili direktorjev zdravstvenih domov, kar pomeni, da se da marsikaj narediti že na odhodkovni strani.

Posle je danes prevzel tudi Gorazd Žmavc, in sicer na čelu urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Po imenovanju je napovedal, da bo nadaljeval z že postavljeno strategijo na resorju, osredotočil pa se bo predvsem na mlado generacijo Slovencev v zamejstvu in po svetu ter gospodarsko sodelovanje, predvsem kako pridobiti vlagatelje za Slovenijo. Na vprašanje, ali načrtuje kakšne kadrovske menjave na uradu, je novi ministri dejal, da bo načeloma ostal pri trenutni ekipi.

Tudi on pa se očitno zaveda, da prihaja do precejšnjega bega možganov med mlado generacijo. Brščič je ob tem dejal, da kakšnega učinkovitega programa vrnitev teh možganov v Slovenijo ne pričakuje, saj poslovno okolje pri nas preprosto zanje ni dovolj privlačno.

 

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.