Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Poplave v Lazah (foto: Siol.net)
Poplave v Lazah | (foto: Siol.net)

Gladina Planinskega polja bi lahko narasla še za en meter

Slovenija | 22.02.2014, 15:21 Marjana Debevec

Gladina vode na Planinskem polju bi se do konca prihodnjega tedna lahko dvignila še za en meter, svari predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič. Na dopoldanskem sestanku so krajanom Planine pojasnili prihodnje ukrepe za reševanje, ki jih bodo izvajali, dokler bodo varni. Hidrolog Janez Polajnar pa je predstavil izračune in predvideno vremensko napoved za prihodnji teden.

Trenutno je zalitih 24 objektov, približno 10 pa jih ima težave z vodo. Ogroženih pa jih je še dodatnih 20, ki jih bo voda najverjetneje zalila, če se bo uresničil najbolj črn vremenski scenarij.

Danes je 15 prostovoljnim gasilcem na pomoč priskočilo še 50 gasilcev iz Obalne gasilske zveze Koper in 50 pripadnikov Slovenske vojske. Obrambne nasipe okrog objektov oziroma na cestiščih bodo ohranjali in utrjevali, dokler bo to smiselno in mogoče, pri nekaterih objektih pa gradijo dodatno zaščito, polnijo in nameščajo protipoplavne vreče. Do petka so jih namestili 6500, danes jih polnijo 2000, naročili pa so še dodatnih 4000.

Gladina vode na Planinskem polju, kjer voda močno ogroža številne hiše v Planini in vasi Laze, je zaradi padavin v preteklih 24 urah narasla za več kot 10 centimetrov. Na dvig vodostaja ne vpliva le deževje, ampak tudi obilica vode, ki se steka iz Cerkniškega jezera.

V Elektru Ljubljana pa danes opozarjajo odjemalce na območjih Žibrš in Zaplane, da bo odprava vseh okvar in s tem izpad dobave električne energije trajalo še nekaj dni. Odjemalce na območjih Kamnika, Kočevja, Ribnice, Žirov, Logatca, Cerknice in Vrhnike pa opozarjajo, da bo zaradi odprave okvar dobava električne energije večkrat motena.

Na območju Ljubljane je brez električne napetosti še vedno osem transformatorskih postaj oziroma 40 odjemalcev. Z agregati napajajo 42 transformatorskih postaj oziroma 500 odjemalcev. Brez napajanja so transformatorske postaje na območju Vrhnike, Cerknice in Logatca. Na območju Žirov, Kamnika, Kočevja in Ribnice pa so odjemalci oskrbovani z električno energijo iz omrežja ali agregata.

Slovenija, Sociala, Kmetijstvo
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...