Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Cerkev v Mariboru se bo morala spreobrniti k oznanjevanju

Cerkev na Slovenskem | 10.02.2014, 10:20 Marta Jerebič

Duhovniki mariborske nadškofije so se prejšnjo sredo v prostorih Zavoda A. M. Slomška v Mariboru zbrali na duhovni obnovi in študijskem dnevu. Ob škofu apostolskem administratorju Stanislavu Lipovšku se je zbralo 105 duhovnikov. Osrednje predavanje je imel p. Branko Cestnik, ki je govoril o evangelizaciji v razmerah mariborske nadškofije.

P. Branko Cestnik je svoje razmišljanje razdelil na štiri korake. Najprej se je vprašal, kako globoko je zaradi finančnega zloma duhovno poškodovana lavantinska škofija. Trenutno je največja nevarnost 'duhovna posvetnost' oziroma Cerkev brez Kristusa, izgubljen stik z živim Bogom. Celo nujno moralno očiščenje, ki ga kot škofijska skupnost zdaj doživljajo, se lahko zgodi v znamenju moraliziranja in čistunske nadutosti oz. kot da je še enkrat vse odvisno od ljudi.

V tem trenutku duhovnikom ne sme biti v prvi vrsti za kolektivno katarzo in nazaj pridobljeni družbeni ugled, temveč da so odsev Kristusove luči, je poudaril p. Cestnik in dodal, da je okrevanje po hudem škandalu možno, pri čemer je kot primer omenil okrevanje bostonske škofije po pedofilskem škandalu. Poudarja pa, da je nenadomestljiva pri okrevanju vloga prvega voditelja – škofa.

Mnogi verniki so danes zmedeni in prizadeti. A ker ohranjajo vero v Kristusa, ohranjajo vse, pravi p. Cestnik in dodaja, da se bo morala Cerkev v Mariboru tako rekoč spreobrniti k oznanjevanju. In kakšen pastoralni slog bo v prihodnje zanesljivo deloval? P. Cestnik omenja naslednji slog: Evangelizirati zastonj, z ubogimi in veselo praznujoč. Na koncu je spregovoril še o tem, kakšna naj bo duhovnost duhovnika v času nove evangelizacije. Duhovniki naj poživijo osebno vero, naj bodo čim bolj pristni, goreči in veseli, je sklenil p. Cestnik.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.