Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zijad Bećirović in Recep Tayyip Erdogan (foto: OA Zijada Bećirovića)
Zijad Bećirović in Recep Tayyip Erdogan

Turška vlada odpustila več kot 700 policistov, Evropska unija zaskrbljena

Svet | 09.01.2014, 13:38 Andrej Šinko

Evropska komisija je zaskrbljena nad razvojem dogodkov v Turčiji. Pozvala je k neodvisni in transparentni preiskavi korupcijskega škandala, ki obremenjuje turško vlado. Slednja je namreč od sredine decembra odstavila več kot 700 policistov in policijskih šefov. Direktor mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije Zijad Bećirović meni, da je policija pod vplivom sekularistov, ki poskušajo odstraniti premiera Recepa Tayyipa Erdogana, ki je bil demokratično izvoljen.

Turška vlada naj bi z odstavitvami policistov in njihovega vodstva poskušala ustaviti obsežno preiskavo obtožb o korupciji, ki bremeni vlado premiera Erdogana, tako trdijo predvsem zahodni kritiki in tisti iz vrst sekularistov. Uradni Bruselj je zato Ankaro pozval, naj se izogne kakršnim koli dejanjem, ki bi spodkopala učinkovitost preiskav.

Bećirović pravi, da zagotovo obstajajo določene nepravilnosti v delovanju turške vlade. Ob tem pa dodaja, da represivne sile v državi poskušajo sprožiti konflikt med Erdoganom in Kurdi. Saj so slednji „v zadnjem obdobju največji podporniki in zagovorniki Erdoganove politike. Zato ni slučajno, da sta oba odstranjena ministra iz vrst etničnih kurdov.“ Ob tem sogovornik pojasnjuje, da je v Turčiji od 10 do 12 milijonov ljudi, ki za plačilo ščitijo sekularizem. V svojih rokah pa imajo tudi večino oblasti v represivnih organih. „Erdoganova vlada poskuša vzpostaviti neko ravnotežje v pravosodju, policiji, pred tem je to že storila v vojski. To so normalni procesi za demokratične družbe. In dogajanje v Turčiji moramo gledati iz konteksta Turčije, ne pa skozi oči zahodnega Evropejca.Bečirović ob tem dodaja, da je Erdogan s svojo vladavino ponos islamsko-arabskega sveta. „Strmoglaviti Erdogana pomeni, da v Islamskem svetu v prihodnjih trideset do petdeset let ne bomo imeli takšnega voditelja, ki je dejansko demokratiziral državo, katera je bila pod absolutno dominacijo vojske. Ob tem pa mu je uspel še gospodarski razvoj.“ Sogovornik še pravi, da tudi če bi danes bile volitve, bi Erdogan na njih skoraj zagotovo slavil.

Korupcijski škandal sicer državo pretresa že od sredine decembra, Erdogan pa je zaradi njega zamenjal tudi več ministrov. Med drugim tožilci preiskujejo obtožbe o podkupovanju pri izdajanju gradbenih dovoljenj in o kršenju trgovinskih sankcij proti Iranu. Erdogan je preiskavo označil za "umazano" zaroto, s katero naj bi sile od zunaj skušale strmoglaviti njegovo vlado in si pokoriti državo, vse pomembnejšo politično in gospodarsko silo v svetu.

 

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...