Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Cerkev sv. Vladimirja v Montrealu (foto: Google Street View)
Cerkev sv. Vladimirja v Montrealu

Praznovali 50. božič v slovenski cerkvi

| 11.01.2014, 08:17 Matjaž Merljak

Slovenski rojaki, ki živijo v kanadskem Montrealu in njegovi okolici, se zbirajo v slovenski župniji svetega Vladimirja. Vodi jo lazarist Franc Letónja. Nedavno praznovaje božiča je bilo jubilejno, saj so prvi božič v slovenski cerkvi praznovali leta 1963, 1. januarja naslednje leto pa je župnija uradno začela delovati.

Kako rojaki v Montrealu praznujete sveti večer, ob kateri uri imate polnočnico?

Na božič smo se začeli pripravljati že pred adventom. V soboto, 23. novembra, smo delali rezance in krpice. Naslednje pomembno dejanje je bilo Miklavževanje v nedeljo, 8. decembra. Letos je v adventu zima nekoliko ponagajala. V noči na tretjo in na četrto adventno nedeljo smo dobili precejšnjo pošiljko snega. Zaradi obilice snega in sneženja je bil promet močno oviran. To se je poznalo tudi pri nedeljskih mašah.

Na božič smo se bolj konkretno pripravili s tridnevno duhovno obnovo. Vodil jo je Jože Planinšek, lazarist, direktor Doma sv. Jožef v Celju. V ponedeljek 16., torek 17., in v sredo 18. decembra je misijonar v nagovorih osmislil duhovno pripravo, da bi obhajanje svetih praznikov bilo vir sreče in veselja. Udeležba pri duhovni obnovi se iz leta v leto na žalost manjša. Starejši v zimskem času ne gredo radi od doma, spet drugi ne morejo.

24. decembra imamo mašo zjutraj in po maši dokončamo krasitev cerkve in jaslice. Preostali del dneva je miren. Župljani imajo svoje zadnje priprave na domovih.

Jaslice v Montrealu
Jaslice v Montrealu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Mašo polnočnice smo spet imeli ob ob 10. uri zvečer. Nekoliko bolj “zgodnja” ura je bolj primerna in zaželena. Potovati z avtom 20 ali 30 km sredi noči in v zimi ni zaželeno. K maši polnočnice je prišlo samo 125 župljanov, delno tudi zaradi vremenskih razmer.

Cerkveni pevski zbor nas je v obhajanje maše v čast Jezusovemu rojstvu uvedel s petjem adventnih in božičnih pesmi. Župnik je v slovesnem sprevodu s strežniki prinesel Jezuščka, ga postavil v jaslice in nato jaslice blagoslovil. S tem blagoslovom smo začeli obhajati Jezusovo rojstvo, veliko skrivnost razodetja božje ljubezni.

Jaslice s svetimi tremi kralji v Montrealu
Jaslice s svetimi tremi kralji v Montrealu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Na sveti božični dan je bil obisk pri mašah boljši kot ob navadnih nedeljah. Med zbranimi pri mašah je bilo nekaj tistih mladih, ki so prišli domov za praznike. Tako po polnočnici kot na sveti dan smo si s hvaležnostjo voščili svete praznike.

Za božič sem zaželel župljanom, da bi jih spremljal sveti božji mir, ki ga Jezus podarja po svoji usmiljeni ljubezni z darom odpuščanja, da bi bilo obhajanje božiča slovesno, veselo in prijetno domače.

Naj omenim še tole: leta 1963 so rojaki tu v Montrealu obhajali božič prvič v svoji cerkvi. Kupili so jo v mesecu oktobru. Tako smo se tega dogodka s hvaležnostjo spomnili ob božičnih praznikih.

Ste se na god sv. Štefana spomnili tudi naše države?

Ker god sv. Štefana, prvega mučenca Cerkve, sovpada s praznikom Slovenije. S posebno prošnjo smo spomnili domovine in prosili, da bi voditelji s pravo odgovornostjo delali za blagor ljudstva in da bi se državljani zavedali svoje vloge, ki jo imajo v demokratični družbi.

Kako ste praznovali nedeljo Svete družine?

Praznovanje Svete družine je bilo na nedeljo po božiču. Naših družin smo se spomnili v prošnjah za vse potrebe, da bi jim bila Sveta družina zgled, pomoč in priprošnja, da bi vsaka družina gradila svojo srečo in pristne medsebojne odnose na temelju Božje ljubezni, ki se nam razodeva v božični skrivnosti.

Zlati jubilej slovenske župnije v Montrealu
Zlati jubilej slovenske župnije v Montrealu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu
Kakšno je bilo slovo od starega leta in začetek novega?

Od leta 2013, torej od starega leta, smo se poslovili s sveto mašo Bogu v zahvalo in za dobrotnike. Čeprav nismo imeli v naši dvorani silvestrovanja, se je maše udeležilo lepo število župljanov. Božji blagoslov in dobroto znamo ceniti!

Na prvi dan letošnjega leta smo se priporočili sveti Božji Materi in se pridružili vabilu Cerkvi in molili za mir na svetu. S 1. januarjem 1964 je uradno zaživela slovenska župnija – Mission Slovene St. Vladimir. Prvi krst je bil vpisan v novo krstno knjigo 11. januarja 1964.

Župljanom sem zaželel, da bi mir, ki so ga prejeli v pripravi na božič in nam ga Bog podarja v skrivnosti praznika, napolnjeval njihova srca in bil vir sreče, veselja, hvaležnosti in uspeha v letu, ki ga začenjamo – in s to željo lepo pozdravljam poslušalke in poslušalce radia Ognjišče.

Slovenska cerkev v Montrealu
Slovenska cerkev v Montrealu © Google Street View

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...