Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Okužbe dihal in gripa že na pohodu

Sociala | 04.01.2014, 08:42 Petra Stopar

Letnemu času in temperaturam primerno je te dni širjenje okužb dihal. Tako pri odraslih kot pri otrocih se število prehladnih okužb, bronhiolitisov in drugih virusnih okužb povečuje, opažajo na infekcijski kliniki. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da se je v zadnjih dveh tednih že začela pojavljati tudi gripa.

Posamezne primere okužb z virusom influence A so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zaznali v več slovenskih regijah, med drugim v osrednjeslovenski, na Gorenjskem, Goriškem, v Brežicah in na Koroškem. Prve primere gripe že zaznavajo tudi v drugih evropskih državah, je pojasnila dr. Maja Sočan z inštituta. Obolevajo predšolski otroci in šolarji, kar je za začetek sezone gripe povsem običajno.

Trenutno se po podatkih inštituta povečuje število potrjenih okužb z respiratornim sincicijskim virusom. »Zato, ker lahko povzroči vnetje drobnih dihalnih poti, malček, dojenček zaradi tega težko diha, ima premalo kisika, noče piti in jesti, potrebno je zdravljenje oz. oskrba v bolnišnici. Pri večjih predšolskih otrocih, šolarjih, tako hude oblike respiratorni sincicijski virus ne povzroča, lahko pa so otroci malce prehlajeni in predstavljajo izvor tega virusa za svojega mlajšega sorojenca,« pojasnjuje Sočanova v pogovoru za Radio Ognjišče.

Ob tem kot preventivni ukrep Sočanova poudarja cepljenje, predvsem za zmanjšanje zapletov, ki so možni še posebej pri starejših ljudeh, zelo majhnih otrocih in bolnikih s kronično boleznijo srca, pljučno, presnovno boleznijo ali motnjo imunosti. A cepivo proti gripi zaščiti le pred okužbo z virusom influence, ne pa tudi pred drugimi virusi.

Najboljši zaščitni ukrep pred širjenjem okužb na sploh pa je higiena. Pozimi se namreč virusi prenašajo preko kužnih kapljic ob kašljanju, kihanju, glasnem govorjenju in preko onesnaženih površin. Zdravnica še svetuje: »Veliko gibanja na svežem zraku, ne hoditi tja, kjer je zelo veliko ljudi – posebej z majhnimi otroki, dojenčki – nakupovalni centri so idealni prenašalci okužb. Hrana, bogata z vitamini, zračenje prostorov in predvsem, da ne kadimo, ker si poškodujemo dihalne poti in povečamo nagnjenost k okužbam.«

Več o preventivi, simptomih gripe in obisku zdravnika pa v posnetku celotnega pogovora s strokovnjakinjo.

Sociala, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...