Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Pevska skupina Cintare

Slovenija | 23.12.2013, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predstavili pevsko skupino Cintare iz Ljubljane. Skupina dvanajstih žena letos praznuje deset let delovanja. Jubilej so pevke obeležile s slavnostnim koncertom in izdajo nove zgoščenke.

Cintara je v ljudskem izrazoslovju ime zdravilnega cveta tavžentrože. Po njem si je dvanajst žena, ki jih je že v študentskih letih zaznamovalo druženje v AFS France Marolt in KUD Tine Rožanc, nadelo ime skupine. Neformalno so se začele zbirati pri eni od pevk na pobudo moža ene od pevk in prijateljice s Korčule, ki jih je učila dalmatinske pesmi. Ko je njihova takratna mentorica, ga. Lučka Lozica, prenehala z vajami, so se odločile, da bodo nadaljevale s petjem, a slovenskih ljudskih pesmi. Leta 2006 so se formalno registrirale kot društvo Pevska skupina Cintare. Vadijo v prostorih Pediatrične klinike in so članice KUD-a Kliničnega centra in Medicinske fakultete v Ljubljani dr. Lojz Kraigher. Znotraj njega aktivno sodelujejo z nastopi v bolnišnicah in domovih. S projektom Zapojte z nami osrečujejo starejše ljudi, jih s pesmijo spominjajo na mladost in jim lepšajo starost. S projektom Tako so se oblačile in pele naše babice nastopajo v vrtcih, šolah in na fakultetah. Sodelujejo pa tudi s Slovenskim etnografskim muzejem Ljubljana, kjer se predstavljajo slušateljem Tretje življenjske univerze. Srečujemo jih tudi na različnih srečanjih pevcev in godcev, večkrat tudi na regijskih in državnih v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Umetniški vodja, ga. Mira Nastran, pesmi črpa iz knjig, terenskih zapisov in ti zajemajo celotno slovensko etnično ozemlje. Veliko gradiva pa pevke dobijo tudi na seminarjih in ob srečanjih z ljudskimi pevci. Skupino odlikujejo glasovne sposobnosti, ubrano večglasno petje in razumevanje glasbene estetike poustvarjanja ljudskega pevskega izročila. Pevke pogosto svoje nastope bogatijo tudi s predstavitvijo ljudske oblačilne kulture, ko pojejo oblečene v folklorne kostume, rekonstruirane po ljudskih nošah vseh slovenskih pokrajin.

Cintare so deset let delovanja obeležile s slavnostnim koncertom in izdajo druge zgoščenke Dokler sem še mlada bila.

Več si lahko preberete na njihovi spletni strani www.cintare.si

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...