Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Vokalna skupina Košuta Pokoše

Slovenija | 16.12.2013, 21:00

V oddaji, namenjeni slovenski ljudski glasbi, smo gostili Vokalno skupino Košuta Pokoše. V skupini se družijo Jože Fidler, Anton Oblonšek, Ivan Pliberšek in Maks Nemec.

Skupina v organizirani obliki deluje šest let. Pevce je zbral Jože Fidler, ki je pred tem deloval pri različnih pevskih zborih; kot pevec ali vodja in ustanovitelj. Pojejo triglasno, pesmi pa črpajo iz domačega okolja. Odkar delujejo, v kraju živi obredno koledovanje za novo leto, ki je med domačini dobro sprejeto. Pevci so člani Športno rekreativnega društva Košuta. V Pokošah, naselju v občini Slovenska Bistrica, ki šteje okoli 200 prebivalcev, je izredno dejavno tudi Turistično društvo Zelena dolina. Ljudje se preživljajo s kmetijstvom, obrtjo, v službo pa hodijo v bližnja večja mesta. Vrtec, šolo, trgovino … imajo na Spodnji Polskavi, na Pokošah pa je kulturni dom, ki je prizorišče druženj in različnih kulturnih dogajanj.

S pevci sem se pogovarjala o vajah, nastopih, znamenitostih kraja in še marsičem.

Prisluhnite!

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...