Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sejo sveta za zamejstvo je vodila predsednica vlade (foto: USZS)
Sejo sveta za zamejstvo je vodila predsednica vlade

Zamejci s premierko o pomenu mladih

Slovenci po svetu | 07.12.2013, 07:23 Matjaž Merljak

V Ljubljani je v petek, 6. decembra 2013, potekala druga seja Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu. Gre za posvetovalno telo vlade oz. premierke, ki je tudi predsednica sveta. Svet je tokrat razpravljal o dejavnostih slovenskih organizacij in društev v zamejstvu in ključnih problemih, s katerimi se srečujejo ter se dotaknil vprašanja mladih in medgeneracijskega sodelovanja, ki je nujno za razvoj manjšine.

Kot piše v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali po seji, je bilo to drugo zasedanje sveta v tej sestavi. V njem so predstavniki organizacij avtohtone slovenske narodne skupnosti z bogatimi izkušnjami pri uveljavljanju skrbi za razvoj slovenske manjšine v sosednjih državah. Kot podpredsednica sveta je na seji sodelovala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komel.

Člani sveta so se zahvalili slovenski vladi za aktivno in vztrajno podporo njihovim prizadevanjem, ki so zlasti v Republiki Italiji že obrodili sadove. Vsi so podprli, da je za obstoj slovenske narodne skupnosti ključnega pomena medsebojno sodelovanje, dobro sodelovanje in dobri odnosi matice z državami, v katerih prebiva avtohtona slovenska narodna skupnost ter da je vključevanje mladih in naložba v mlade nujna za razvoj in obstoj slovenske manjšine. Člani sveta so se aktivno posvetili tudi vprašanju ohranjanja slovenskega jezika kateremu bodo v prihodnje namenili še večji poudarek.

Udeleženci seje sveta za zamejstvo
Udeleženci seje sveta za zamejstvo © USZS

Svet je prav tako je razpravljal in potrdil program dela Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu v novem mandatu. Program dela zajema temeljni nalogi Sveta, kot sta obravnavanje odprtih vprašanj (ne)uresničevanja pravic avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah in seznanjanje z dejavnostjo in aktivnostmi slovenske manjšine ter izzivi, s katerimi se sooča slovenska manjšina. Svet bo v sojem mandatu poglobljeno obravnaval tudi druga vprašanja, ki zadevajo manjšino in se nanašajo na področje šolstva in znanosti, področje kulture, področje gospodarstva, vprašanje mladih ter učinkov in posledic finančne in gospodarske krize na slovensko avtohtono narodno skupnost v sosednjih državah.

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...