Rok MihevcRok Mihevc
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

Vinček, oj, vinček moj

Slovenija | 11.11.2013, 21:00

Na god sv. Martina smo oddajo Pevci zapojte, godci zagod'te pletli z zdravicami, napitnicami ter pesmi o vinu in vinski trti.

Slovenci smo narod z bogato vinogradniško kulturo in na tistih področjih, kjer je doma, narekuje način življenja. To se kaže v pokrajini, arhitekturi in kulturi pitja. Vino je povezano s številnimi šegami in z navadami, obrtnimi panogami, je izraz gostoljubnosti in dobrodošlice, vino ima svoje zavetnike, pa tudi pesmi.

Zdravice in napitnice ter pesmi o vinu in vinski trti so v oddaji zapeli pevci Kopači iz Podlehnika, pevke iz Gorišnice, pevci Prešmentani faloti iz Stoperc, pevci z Vrhka pri Tržišču blizu Sevnice, Paridolske korenine, pevci iz Tepanj, Zabovske pevke Sedem mladih, pevci iz Šentruperta nad Laškim, Malčka Jelen in Lojzka Jezernik iz Šentilja pri Velenju in pevce s Svete Ane. Za veselo razpoloženje pa so poskrbeli godci iz Paridola, tamburaši Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci in godci Kulturno-umetniškega društva Franc Ilec Loka-Rošnja.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...