Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ganljiva fotografija se širi po spletu

Svet | 08.11.2013, 14:59

Po spletu te dni kroži fotografija, ki prikazuje, kako je papež Frančišek objel in poljubil moškega, povsem pokritega s tako imenovanimi mehkimi tumorji. Odzivi na družabnih omrežjih so izredno pozitivni, saj so tudi ljudje, ki niso verni, navdušeni nad njegovo empatijo.

Med sredino splošno avdienco se je papežu Frančišku na trgu svetega Petra približal bolnik z nevrofibromatozo – boleznijo, ki sploh ni nalezljiva, vendar so tisti, ki jih je prizadela, zaradi svojega zunanjega videza običajno povsem izključeni iz družbe in močno stigmatizirani. Možnosti za normalno življenje praktično nimajo, zato papeževo dejanje kaže, kako bi se morali do njih obnašati vsi. Ob fotografiji se po spletu širijo navdušujoči odzivi še ene v vrsti plemenitih dejanj papeža Frančiška.

Nevrofibromatoza je bolezen genetskega izvora, za katero so značilni tumorji ovojnic perifernih živcev, tako imenovani nevrofibromi, ki jih družba najprej opazi. Bolniki imajo poleg tega, da se jih okolica zaradi tega boji, težave z ravnotežjem, sluhom, vidom, kostmi … Ker ni zdravila, jim zdravniki pomagajo predvsem z lajšanjem posameznih simptomov.

V začetku leta je sicer sveti oče na Twitterju zapisal: "Papež mora služiti vsem ljudem, posebej pa revnim, šibkim in ranljivim."

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...