Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Minister Čufer brez podpore opozicije prestal interpelacijo

Slovenija | 21.11.2013, 08:18 Andrej Šinko

Državni zbor po 15 urah razprave ni podprl zahteve za razrešitev finančnega ministra Uroša Čuferja. Zaupanje mu je izkazalo 48 poslancev. Interpelacijo proti njemu je vložila poslanska skupina SDS, in sicer zaradi likvidacije Probanke in Factor banke ter razrešitve Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja v tako imenovani slabi banki.

V omenjeni poslanski skupini nasprotujejo, da se bo z dobro milijardo evrov državnega jamstva zagotovilo denar za izplačilo tudi tistih depozitov v obeh manjših zasebnih bankah, ki presegajo zakonsko določenih stotisoč evrov. S tem se privilegira tiste, ki so odgovorni za njuno slabo poslovanje in slabe kredite, njihove dolgove pa bomo plačali davkoplačevalci, je pojasnil predstavnik predlagateljv Zvonko Černač.

Posledično pa ta poroštva in dodatne zadolžitve države pomenijo dražja posojila, ne samo za državo temveč tudi za gospodarstvo, ki po Černačevih besedah diha že na škrge. Z zadolževanjem po izjemno visokih obrestnih merah se ogroža naša suverenost, oddaljuje pa se tudi začetek sanacije bančnega sistema v celoti, je opozoril.

Drugi razlog, na katerega so se odprli predlagatelji interpelacije, pa je bila po njihovem mnenju protipravna razrešitev Širclja. Ta je bila politične narave, zgodila pa se je teden dni po sprejetem sklepu o državnem poroštvu za omenjeni zasebni banki, ki ga je Šircelj v javnosti problematiziral in kritiziral, je dejal Černač.

Čufer je dopoldne ob začetku seje očitke iz interpelacije v celoti zavrnil kot neutemeljene. Zatrdil je, da je bilo njegovo ravnanje povsem zakonito, če se ne bi odločili za nadzorovano likvidacijo obeh bank, pa bi to lahko povzročilo njuno plačilno nesposobnost in posledično vodilo do nestabilnosti celotnega finančnega sistema, je opozoril.

Celodnevne razprave se je le malo udeleževal in čeprav so se tudi v opoziciji strinjali, da redkobesednost za finančnega ministra ni slaba lastnost, z njegovimi odgovori niso bili zadovoljni. "Dal je premalo pojasnil, kar vzbuja negotovost in strah na finančnih trgih," je ugotovil poslanec NSi Matej Tonin. Ravno zaradi neodgovorjenih vprašanj se je poslanska skupina NSi odločila, da bo interpelacijo podprla. Tretja opozicijska stranka SLS se je za Čuferjevo razrešitev zavzela že dopoldne, vendar zaradi drugih razlogov kot SDS, namreč ker vlada ni nadaljevala aktivnega urejanja javnih financ in tudi ne nadaljuje reform. Pravzaprav odrekajo podporo celi vladi, ki ni dojela globine položaja, v katerem smo se znašli, je dejal poslanec SLS Mihael Prevc.

 

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...