Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Sreča, trdo delo in svetovni prvak!

Slovenija | 11.10.2013, 10:12

V časih, ko v skrbeh kujemo načrte za prihodnost in se z mnogimi vprašanji oziramo nazaj, smo veseli vsake dobre novice, uspeha in odmevnih lepih stvari. Veseli smo, da se v iskanju dobrega lahko zatečemo tudi (ali vsaj) k športnikom. Matej Mohorič je pred tedni postal svetovni prvak in je tako prvi kolesar, ki je osvojil naslov tako med mladinci kot v kategoriji do 23 let. Že v prvem nastopu med mlajšimi člani je torej postal tudi prvak v tej konkurenci.

Mnogi poznavalci kolesarskega športa so prepričani, da takega kolesarja še nismo imeli. Z naslovom svetovnega prvaka pa se bo tudi poslovil od konkurence mlajših članov. Po koncu sezone se bo preselil med profesionalce k italijanskemu moštvu Cannondale.

S svetovnim prvakom Matejem Mohoričem smo se pogovarjali v oddaji Šport na Radiu Ognjišče. Prepričan je, da bodo lepi spomini na Firence in svetovno prvenstvo ostali za vedno zapisani med najlepšimi na njegovi športni poti.

Kakšen je, ob tako velikem uspehu, vaš pogled naprej?

Zagotovo optimističen. Zavedam se, da sem na začetku svoje poti, da me čaka še veliko dela, potrebnih izboljšav in ur treninga, če želim priti na nivo uspešnega profesionalca in dobrega športnika. Trudil se bom ostati človek! V življenju bi rad ostal srečen, ostal kakršen sem. Želim si lepo živeti.

So dnevi po svetovnem prvenstvu veliko drugačni od tistih, pred odhodom v Firence?

Veliko je medijskih obveznosti, intervjujev, snemanj in podobnega. Razumem, da tovrstne dejavnosti sodijo k uspehu in sem vesel, da trenutno nimam šolskih dolžnosti. Tako se lahko posvetim tudi tovrstnemu odmevu mojega uspeha.

Kolesarstvo je garaški šport. Ste ob uspehu pozabili na odrekanja in trdo delo?

Prepričan sem, da je v vsem treba uživati že na poti do cilja. Cilj sam ne sme biti glavno vodilo. Uspeva mi biti srečen ob mojem športnem delu. Uživam v tem, kar počnem, vem kam hočem. Vsak dan se rad odpravim na trening, nasmejan se zbudim in utrujen, z nasmehom, se odpravim spat. Srečen sem in upam, da bom lahko tako tudi nadaljeval mojo športno pot.

Človek težko verjame, da ste, ob vseh odrekanjih in polnem športnem urniku, tudi zlati maturant.

S trudom, potrpežljivostjo in nekaj vztrajnosti zmoreš vse! Učenja ni bilo veliko, vedno sem se trudil, da sem podrobno sledil pouku, zbrano poslušal snov pri učnih urah in se trudil po najboljših močeh. Tako mi ni ostalo veliko dela za popoldanske ure, ki jih posvečam kolesarstvu. Šport gotovo pomeni koristen odmik od vsakdanjika in pravo sprostitev.

Kaj pričakujete od prestopa k profesionalnemu moštvu Canondale?

Zavedam se, da vstopam v povsem nov svet in upam, da se bom lepo vključil v novo okolje. Želim si, da bi me fantje dobro sprejeli in sem prepričan, da se bom lahko naučil veliko novega in pridobil koristne izkušnje. Z veseljem in zanosom gledam v prihodnost. Gremo naprej!

Matej Mohorič je na tiskovni konferenci, po zmagi, navdušil s tekočim angleškim jezikom in ljubeznijo do domovine, ki mu veliko pomeni. Pravi, da je ponosen na to, da je Slovenec in vidi, da pogosto ne znamo ceniti tega, kar imamo. Vedno znova se rad vrne domov in je prepričan, da tolikšne lepote na tako majhnem delu sveta ne premore nobena druga država. Tudi mi smo ponosni nanjo in na naše športnike, ki nas tako uspešno predstavljajo v svetu. Matej, srečno!

Matej Mohorič
Matej Mohorič © EPA

Matej Mohorič
Matej Mohorič © EPA

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...