Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Interventni zakon v zdravstvu sprejet

Politika | 25.10.2013, 15:13

Poslanci so z 49 glasovi za in 32 proti potrdili novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju oz. t. i. interventni zakon za zdravstvo. Ta bo v zdravstveno blagajno na letni ravni prinesel okoli 36 milijonov evrov, prav tako se z zakonom v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva o čezmejnem zdravstvenem varstvu.

Zakon med drugim spreminja najnižjo prispevno stopnjo za samostojne podjetnike, ki bodo sedaj prispevek plačevali od 60 odstotkov povprečne plače. Po izračunih bi to za samostojne podjetnike, ki si izplačujejo minimalno plačo, trenutno pomenilo zvišanje s 105 na dobrih 123 evrov mesečno.

Prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje se bodo po novem plačevali tudi od avtorskih pogodb in drugih pogodb civilnega prava, in sicer v višini 6,36 odstotka. Spreminja se višina prispevka za tiste zavarovance, ki si ga sami plačujejo. Ta se bo povišal s 14,17 evra na 22,72 evra, ne pa na 31,81 evra, kot je bilo sprva predlagano.

Prav tako zakon zvišuje prispevne stopnje za zavarovanje za poškodbo pri delu in poklicno bolezen z 0,30 odstotka na 0,53 odstotka za popoldanske samostojne podjetnike pa tudi delavce po pogodbah, kjer bo treba prispevke plačati od vsakega posameznega plačila za opravljeno delo.

Z novelo zakona se tudi prenaša evropska direktiva o čezmejnem zdravstvenem varstvu v slovenski pravni red. Slovenija bi morala tako kot ostale države EU do danes implementirati direktivo, a bo rok zamudila. Vseeno bo ena izmed prvih držav EU, ki bo direktivo sploh prenesla v svoj pravni red, težav pri uveljavljanju pravic bolnikov pa zaradi te zamude ni pričakovati.

V skladu z določbami zakona bodo morale prostovoljne zdravstvene zavarovalnice do 30. junija 2014 v celoti nameniti dosedanje neporabljene dobičke za izvajanje dopolnilnega zavarovanja.

Zakon začne veljati dan po objavi v uradnem listu, določbe o povišanju prispevnih stopenj pa 1. februarja 2014. Letni izplen na račun tega zakona je sicer bistveno skromnejši od izhodiščnih pričakovanj, ko je ministrstvo za zdravje pričakovalo, da bo ta izkupiček znašal okoli 100 milijonov evrov. Zakon je bil sicer pripravljen še pred poletjem, a se je zataknilo v medkoalicijskem usklajevanju, tako da bodo finančni učinki zakona šele prihodnje leto.

 

Politika, Sociala, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.