Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kdo so klaretinci?

| 24.10.2013, 15:10

Ob današnjem godu redovnega ustanovitelja klaretincev, Antona Marije Clareta iz Španije, smo se za radio Ognjišče pogovarjali s p. Brankom Cestnikom. Povedal nam je, da so klaretinci uradno v Slovenijo prišli šele leta 1975, čeprav je bilo v klaretinski red, že prej, po prvi svetovni vojni, vključenih nekaj Slovencev. Vanj so najprej stopili Slovenci iz Trsta, Krasa in slovenske Istre, vseh skupaj skoraj deset.

Zgodovinsko smo klaretinci nastali v nemirnih časih, v 19. stoletju v Španiji, ko je enostavno zmanjkalo duhovnikov za pridiganje. Jezuiti so bili izgnani, revolucionarne oblasti so onemogočale delo še drugim redovom in enostavno ni bilo ljudi za evangelizacijo. Tako je obšla p. Klereta, sprva preprosta ideja, da je treba zbrati nekaj škofovskih duhovnikov, ki bi znova začeli pridigati. Na začetku tako ni šlo toliko za ustanovitev novega reda, nove redovniške družbe, kongregacije, pač pa bolj za duhovniško bratovščino, ki bi se posvečala pridiganju. To se je odvijalo leta 1849. V naslednjih desetletjih pa se iz tega razvije klasični red z redovniškimi obljubami in pravili.

Marijansko - misijonarski red
p. Branko Cestnik: "Redove sem spoznaval z načrtnim spoznavanjem, obiskoval sem jih in prebiral njihovo literaturo. Pri klaretincih me je pritegnila prav izrazita misijonarska naravnanost, ki je v prvi vrsti mišljena za dežele s krščansko tradicijo, torej za Evropo. Tudi naš red se je najprej posvečal ljudskim misijonom, poživljanju vere znotraj Evrope. V drugi fazi smo potem začeli tudi z misijoni v tretjem svetu, oziroma tam, kjer Kristusa še ne poznajo. To je bilo pri meni odločilno in tudi marijanskost, pritegnilo me je takoj tisto nekaj, kar je povezano z Marijo. Uradni naziv našega reda je Sinovi Marijinega brezmadežnega srca in to je bil drugi odločilni dejavnik, da sem se odločil za klaretince."

V Španiji mreža klaretinskih mladinskih Kolidžev

p.Branko Cestnik: "Naš red, kjer koli smo, ima povsod veliko mladinske pastorale. Ne tako izrazito, kot že po svoji karizmi recimo salezijanci, toda povsod, kjer delujemo, se veliko ukvarjamo z mladimi. V Španiji imamo veliko mladinskih centrov, Kolidžev, vsako leto klaretinci pripravijo peš romanje za mlade v Santiago."


Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...