Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek
Redovniški dan 2013 (foto: s. Aleša Stritar)
Redovniški dan 2013

Redovnice in redovniki iz vse Slovenije zbrani v Šentjerneju

18.09.2013, 13:56 Marjana Debevec

Slovenski redovniki in redovnice obhajajo redovniški dan. Dopoldne so se zbrali v župnijski cerkvi v Šentjerneju na Dolenjskem, kjer je sveto mašo daroval škof Andrej Glavan. Srečanja se je udeležil tudi apostolski nuncij v Slovenije nadškof Juliusz Janusz.

Škof Glavan je v nagovoru o vlogi redovnikov v Cerkvi na Slovenskem. Karizme k Cerkvi spadajo tako kot institucija, je poudaril. Redovnice in redovnike je škof Glavan povabil k poglobitvi osebne vere preko meditacije, skupne in osebne molitve ter k veri, ki bo znala razumeti modrost in moč šibkosti. Naša pripadnost Cerkvi po njegovih besedah zahteva temeljno pripadnost križu. Tam izgubimo vse, da vse pridobimo, je zatrdil. Ob sklepu jih je povabil, da obnovijo vero, ki jih usposablja za romarje v prihodnost.

Predavanje o pomenu duhovnega izkustva v redovniškem življenju je pripravil p. Ivan Platovanjak. S. Hermina Nemšak iz Konference redovnih ustanov Slovenije pa je povedala, da je namen redovniškega dneva predvsem druženje med redovniki in redovnicami iz različnih redov, de se med seboj opogumijo in najdejo spodbude za naprej.

Po kosilu so poromali na Záplaz, kjer bodo počastili relikvije blaženega Alojzija Grozdeta. Dan pa bodo sklenili z litanijami Matere Božje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...

Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Odmikanje od demokracije v Evropi

Papež Frančišek svoje 35. mednarodno potovanje nadaljuje v Grčiji. V Atenah, zibelki demokracije, je izrazil zaskrbljenost zaradi odmikanja od demokracije v Evropi. Evropske voditelje je pozval, ...