Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Petra Stopar
Župnija Velesovo, župnijska cerkev v Adergasu (foto: Matjaž Merljak)
Župnija Velesovo, župnijska cerkev v Adergasu

850-letnica župnije Velesovo

06.09.2013, 11:52 Matjaž Merljak

Na mali šmaren, 8. septembra 2013, bo osrednje praznovanje jubileja župnije Velesovo. Sveto mašo bo ob 15h daroval kardinal Franc Rode. Po maši bo še procesija z Marijinim kipom. Ob jubileju so pripravili tudi igro na prostem Slehernik. V oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem je bil naš sogovornik župnik Slavko Kalan.

Današnja župnijska cerkev Marijinega oznanjenja ima bogato in pestro zgodovino. Prvotna župnijska cerkev je bila sedanja edina podružnica, cerkev sv. Marjete na Trati. Leta 1163 je dobila pravice župnijske cerkve. Župnija se je imenovala Velesovo, tako je tudi ime bližnjemu naselju.

Čez dobrega pol stoletja so v te kraje prišle sestre dominikanke. To so bile nemško govoreče nune plemiških rodbin iz okolice Dunaja. Kupovale so posestva in okrog samostana so začele rasti hiše, ki so jih gradili hlapci. Tako je nastala vas Adergas, kar bi lahko pomenilo An der Gasse (Na ulici) ali An der Grass (Na trati).

Velesovska Marija
Velesovska Marija © Matjaž Maležič
Bogat samostan so večkrat napadli Turki in leta 1471 so ga končno porušili. Sedanjo baročno cerkev in samostan so začeli graditi leta 1732 po načrtih Gregorja Mačka in italijanskega arhitekta Zullianija. Posvečena je bila leta 1771. Na vzhodni strani je bilo zgrajeno samostansko poslopje.

Cesar Jožef II. je samostan leta 1782 razpustil, prepovedal vstop novinkam. Leta 1880 so sedež župnije prenesli s Trate v Adergas. Ime je ostalo isto: Velesovo.

Po II. svetovni vojni je bila samostanska stavba nacionalizirana, pred 20-imi leti (1993) pa znova vrnjena Cerkvi.

Cerkev hrani bogato dediščino Kremserschmidtovih slik in najstarejši Marijin kip na Slovenskem. Narejen je iz topolovega lesa in je v tronu glavnega oltarja. Spremlja ga legenda, umetnostni strokovnjaki pa domnevajo, da ga je ob ustanovitvi samostana (11. decembra 1238 v cerkev sv. Marjete na Trati) prinesel kot dar oglejski patriarh Bertold II. Kip je oblečen in obleke se menjajo glede na letni čas in praznike.

Nekdaj je veljalo: Kdor ne more na Višarje, naj se poda k Mariji v Velesovo. Nekdaj je bilo to božjepotno središče za vso Gorenjsko. Zdaj je Velesovo v senci Brezij, ampak romarji nanj niso pozabili. V nekdaj denacionaliziranem samostanu nastaja duhovni center, kjer so prostori za duhovne vaje in razna srečanja.

Cekrvi na Trati (levo) in v Adergasu (desno)
Cekrvi na Trati (levo) in v Adergasu (desno) © Matjaž Merljak

Na jubilej so se pripravljali s celodnevno duhovno obnovo v letošnjem marcu, s predavanji v postnem času, ki jih je imel p. dr. Metod Benedik, spomladi prihodnje leto pa bodo imeli župnijski misijon.

Župnik Slavko Kalan je v pogovoru podčrtal dejavno sodelovanje župljanov, še posebej je Kulturnega društva Pod lipo Adergas, ki pripravlja številne prireditve. Ob jubileju je pripravilo tudi igro Slehernik, ki jo uprizarjajo na prostem pred cerkvijo v Adergasu. Premiera je bila 31. avgusta, ponovitvi bosta še 6. in 7. septembra 2013 ob 20h. Tomaž Selan predsednik KUD-a je povedal, ob kakšni priložnosti so igro pripravili, režiser Silvo Sirc pa je spregovoril o nastopajočih (več v okencu z audio posnetki)

Župnijska cerkev Velesovo v jubilejnem letu
Župnijska cerkev Velesovo v jubilejnem letu © Matjaž Merljak

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...