Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
prof. dr. Franc Zagožen (foto: Arhiv SLS)
prof. dr. Franc Zagožen

Neustavnost zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin?

| 09.09.2013, 09:42

V nedeljski kmetijski oddaji je dr. Franc Zagožen, nekdanji profesor na ljubljanski biotehniški fakulteti, soustanovitelj Zveze kmečke mladine in Slovenske kmečke zveze, sicer pa upokojeni kmet iz Zadrečke doline, vlado pozval, da takoj razveljavi zakon o vrednotenju nepremičnin in na njem temelječi davek na nepremičnine. "Če postavijo stopnjo obdavčitve 0,25 odstotka, nepremičnina pa je 10 krat prevrednotena, potem je realna obdavčitev ne 0,25 odstotka, temveč 2,5 odstotka," svari prof. Zagožen in opozarja, da če ne bo umika, je edina pot, da gre zakonodaja na presojanje na Ustavno sodišče!

"Kmetijstvo bo v velikem delu doživljalo kolaps!"

"To so popolnoma nepremišljene in nestrokovne odločitve... Že samo vrednotenje nepremičnin, je tako kot je, katastrofalno, tej državi naredilo ogromno škodo. Če bo še davek (na nepremičnine), jaz vam povem, da bo država trpela, nekajkrat več bo izgubila, kot bo dobila s tem davkom. Izgubila bo, ker bo kmetijstvo v velikem delu doživljalo kolaps," svari dr. Franc Zagožen in se sprašuje, kako je taka zakonodaja sploh mogla iti skozi vlado in državni zbor.

Mladi nočejo prevzemati kmetij ali pa jih ponujajo nazaj ostarelim staršem

Zagožen opozarja, da se tako njemu kot tudi drugim starejšim kmetom dogaja, da jih nasledniki, ki so v minulih letih kmetije prevzeli, prosijo, da jih prepišejo nazaj, saj takega bremena, kot se obeta, ne zmorejo več nositi. Zaradi nepravilnega vrednotenja kmetijskih zemljišč so namreč tudi ob socialne transferje, kot so otroški dodatek in štipendije za svoje odraščajoče otroke.

Ne moremo pristati na obdavčitev nepremični

Klemen Matk, kmet iz Matkovega kota v Logarski dolini opozarja: "Ekonomisti zlahka operirajo s številkami in zdaj računajo, kje bi še potegnili kakšne milijone za luknjo, ki je nastala v proračunu. Ampak, kmetje nismo krivi za te luknje. Mi nismo kupovali jaht na morju, nismo nosili tisočev v tujino, mi smo, kar je bilo za vlagat, vlagali v svoja posestva, v svoje gospodarstvo, za to da gre. Ker je treba neprestano vlagat in ti sistemi stanejo. Noben se ne zaveda, vsi vidijo samo koliko traktorjev imaš, ki ga imaš samo za to da lahko delaš, pa da si malenkost bolj varen. Da ne delaš na 50 let staremu stroju. Ne moremo pristat na obdavčitev nepremičnin!"

Zanesljivo načrtno uničenje malih kmetij?

"Glede na to, da smo v EU, bi bilo primerljivo, če bi se primerljali z dajatvami in davčnimi bremeni sosednjih držav... Ta tako visok davek, je zanesljivo načrtno uničenje malih kmetij, predvsem na tistih področjih, kjer je otežena pridelava in predelava," meni kmet Rajko Štefanič, sicer predsednik odbora za gozdarstvo in lovstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in podpredsednik Zveze društev lastnikov gozdov.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...