Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Draga 2013, nagrada Janku Zerzerju (foto: Slomedia.it)
Draga 2013, nagrada Janku Zerzerju | (foto: Slomedia.it)

Na Opčinah pri Trstu sklenili 48. Drago

Slovenija | 02.09.2013, 16:49 Tone Gorjup

V parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu se je včeraj popoldne s podelitvijo Peterlinove nagrade in predavanjem dr. Aleša Mavra sklenila letošnja Draga. Na tokratnih študijskih dnevih, ki jih je že 48. pripravilo Društvo slovenskih izobražencev, so počastili tudi stoletnika Borisa Pahorja.

Študijski dnevi Draga 2013 so v sklepnem delu predstavili letošnja Peterlinova nagrajenca: to sta dolgoletni predsednik Krščanske kulturne zveze iz Celovca zdaj pa njen častni predsednik dr. Janko Zerzer in Zveza slovenskih cerkvenih zborov iz Trsta, ki praznuje 50 let delovanja. Podelitvi nagrad je sledilo le še predavanje dr. Aleša Mavra, ki je pojasnil, zakaj je Slovenija pred ponavljanjem razreda. Pri tem je predstavil trenutno družbeno dogajanje v Sloveniji in ga analiziral s premišljevanjem o mitih in pravljicah, na katerih se je v preteklosti gradila slovenska identiteta, a se danes rušijo. Po njegovih besedah se je v dvajsetih letih samostojnosti slovenske države odvrtel krog in smo danes spet na izhodišču. Sicer je podobno kot Maver že dopoldne razmišljal duhovnik in teolog Branko Cestnik, čeprav je bil naslov njegovega predavanja Cerkev na razpotju - 50 let kasneje. Po njegovem mnenju so nastavki za nov začetek v Sloveniji - v tem primeru za novo evangelizacijo - dialog, solidarnost in sprava. Pred njegovim predavanjem je bila maša za udeležence Drage, ki jo je daroval upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran.

V soboto zvečer so prireditelji in udeleženci Drage počastili pisatelja Borisa Pahorja ob njegovo nedavni stoletnici. Pred tem je imel predavanje pisatelj in dramatik Evald Flisar, ki je razmišljal o krizi zahodne civilizacije, katere del smo tudi mi. Uvodni, petkov del Drage, pa je bil tokrat namenjen vprašanjem slovenskega šolstva, s katerimi se srečujejo zamejske skupnosti.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...