Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Izbruh ptičje gripe H7N7 v sosednji Italiji

| 30.08.2013, 09:02

V severni Italiji, v pokrajini Emilia Romagna, so na eni od farm kokoši nesnic že 15. avgusta odkrili izbruh ptičje gripe. Tamkajšnje veterinarske oblasti so potrdile, da gre za t.i. visoko patogeno ptičjo gripo podtipa H7N7, ki povzroča izjemno visoko smrtnost perutnine in se lahko prenese tudi na ljudi, prašiče, konje pa tudi miši in nekatere druge živali. Italija je sprožila ukrepe predpisane z evropsko zakonodajo, Evropska komisija pa je pred dvema dnevoma te ukrepe tudi potrdila in določila tudi nova področja tveganja za nadzor tega izbruha bolezni, ki jih je potrebno nadzirati.

Do sedaj so v Italiji zabeležili štiri izbruhe bolezni, tri na farmah kokoši nesnic, enega pa na farmi puranov. Izsledki prvih raziskav kažejo, da se je virus najprej pojavil v bližini kraja Ostellato v obliki nizko patogenega seva, kasneje pa naj bi mutiral v visoko patogen sev ptičje gripe H7N7 in se razširil na druge farme.

Ob tokratnem izbruhu ptičje gripe preseneča tudi dejstvo, da so bili rezultati testiranj na omenjeni farmi puranov še dva dni pred izbruhom bolezni negativni. To bi lahko kazalo, da je inkubacijska doba lahko tudi krajša od treh dni, kot je za ptičjo gripo veljalo do sedaj.

Dr. Vida Čadonič Špelič: Ni razloga za zaskrbljenost, slovensko perutninsko meso je varno
Uprava za varno hrano je rejce perutnine že obvestila o pojavu bolezni v Italiji in jih pozvala, naj poostrijo t.i. biovarnostne ukrepe, med katerimi je najbolj pomembno omejevanje oziroma prepoved dostopa nepooblaščenih oseb do jat perutnine. Čadoničeva dodaja, da italijanske oblasti bolezen obvladujejo znotraj okuženega kroga, tako da trenutno več kot poostrena pozornost in spremljanje dogajanja ni potrebno.

 

Tveganje prenosa na ljudi je nizko, če se upošteva varnostne ukrepe

Tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) meni, da je tveganje prenosa ptičje gripe na ljudi nizka. Vendar morajo osebe, ki imajo neposreden stik z obolelimi živalmi uporabljati ustrezno osebno varovalno opremo, kot je predvideno z zakonodajo EU. Glede na oster nadzor, naj bi bilo uživanje perutninskega mesa in jajc, ki se tržijo na območju EU, varno, saj se vse obolele jate, kot tudi jajca iz teh rej, takoj uničijo. Prav tako tveganje zmanjšuje pravilna termična obdelava mesa. "Potrošniki se nimajo česa bati, slovenska perutnina je zdrava in varna in jo kot belo meso lahko absolutno priporočamo," še dodaja dr. Vida Čadonič Špelič.

Kaj je Aviarna influenza

Ptičja gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic, nekatere vrste virusa pa se lahko prenesejo tudi na druge živali in človeka. Prvič so jo zaznali v Italiji v začetku dvajsetega stoletja, danes je poznana po celem svetu. Najpogosteje jo prenašajo divje živali, ki lahko okužijo domačo, gojeno perutnino. Virus se razširja po zraku, vodi ali z dotikom, ni pa nobenih dokazov, da virus preživi v pravilno kuhanem oziroma pečenem mesu. Inkubacijska doba je tri do pet dni, okužene živali pa poginejo v nekaj dneh.

Pojavi ptičje gripe tipa H7N7 v minulih letih

Leta 2003 je na Nizozemskem zbolelo 89 ljudi, eden pa je umrl, ko je na nekaj tamkajšnjih farmah izbruhnila ptičja gripa H7N7. Avgusta 2006 se je ta tip ptičje gripe spet pojavil na Nizozemskem. Izbruh so junija 2008 zabeležili tudi v Angliji, visokopatogeni sev te vrste gripe pa se je leta 2009 pojavil tudi v Španiji. Pred dnevi so med rutinskim nadzorom in testiranjem na virus H7N9 virus H7N7 našli tudi pri perutnini na tržnicah na Kitajskem.


Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.