Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Googlovi avtomobili fotografirajo Slovenijo

Slovenija | 09.07.2013, 07:57 Andrej Šinko

Ameriški internetni velikan Google v tem tednu začenja fotografiranje slovenskih ulic. Avtomobili s 360-stopinjsko prostorsko fotografsko tehniko bodo najprej fotografirali večja mesta: Ljubljano, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Novo Gorico, Koper Velenje, Domžale in Ptuj. Nato bodo fotografiranje opravili še v manjših mestih in na obrobjih mest. Posnetki bodo uporabljeni za aplikacijo Street View.

Aplikacija Street View, ki Googlov spletni zemljevid dopolnjuje s podrobnimi fotografijami ulic, cest in naravnih znamenitosti, je na voljo že v 50 državah. Med drugim tudi v sosednji Italiji, Hrvaški in na Madžarskem. Omenjena aplikacija uporabniku omogoča podrobnejši pregled terena. „Če iščete neko hišno številko, takoj vidite, kakšna je fasada objekta, kje je vhod, če je ob cesti prostor za parkiranje … Lahko vidite tudi posnetke kulturnih ali naravnih znamenitosti. Tako lažje pripravite načrt ogleda, če nameravate obiskati neko mesto. Naredite torej selekcijo, kaj bi radi videli v živo,“ je v pogovoru za naš radio pojasnila dr. Mojca Ciglarič s Fakultete za računalništvo in informatiko.

Obenem je opozorila, da je zaradi podrobnih posnetkov fotografiranje ulic v mnogih državah sprožilo nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Pri Googlu obljubljajo, da bodo pri fotografiranju slovenskih ulic zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti. Ciglaričeva pravi, da bodo to zagotovili „z zameglitvijo obrazov, da ne bodo prepoznavni. Prav tako bodo zameglili registrske tablice. Uporabniki pa bodo lahko zahtevali še zameglitev kakšnih dodatnih delov slik, ki jim ne bodo všeč. Recimo, če se bo videlo v vašo sobo boste lahko zahtevali, da se določen kvadratek zamegli.“ Na spleti strani https://google.si/streetview/ bo vsakodnevno objavljena lokacija, kjer se bodo gibali Googlovi avtomobili in se jim bo na ta način mogoče izogniti. Posnetki naj bi bili sicer objavljeni v nekaj mesecih.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...