Robert Božič
Boštjan Smole
Alen Salihović

Pred pol stoletja umrl prelat dr. Franc Grivec

26.06.2013, 11:29 Tone Gorjup

V Ljubljani je na današnji dan leta 1963 umrl teološki profesor in duhovnik Franc Grivec. Njegovo življenje in delo je bilo tesno povezano z apostoloma Slovanov sv. Cirilom in Metodom. Tako kot njegova smrt, je tudi današnja - petdeseta obletnica njegovega odhoda v večnost povezana z njima. Letos se spominjamo 1150. obletnice njunega prihoda v slovanske dežele, za takratno 1100 letnico pa je s predavanji in razpravami doma in v tujem tisku sodeloval pri pripravi na to jubilejno leto, čeprav sam glavnih slovesnosti ni dočakal.

V Družini za 1. avgust 1963 so ob smrti Franceta Grivca med drugim zapisali: V letu, ko obhajamo spomin prihoda sv. Cirila in Metoda med Slovane, je 26. junija dokončal tek življenja veliki mož slovenske zemlje, zaslužni znanstvenik, čigar življenje in delo je bilo tesno povezano z rastjo ciril-metodijske ideje v zadnjih desetletjih. Šestdeset let znanstvenega dela pokojnega profesorja je bilo namreč v glavnem posvečeno raziskovanju delovanja in nauka svetih slovanskih blagovestnikov ter v tesni zvezi s tem opredelitvi katoliškega nauka o Cerkvi.

Franc Grivec je bil rojen rojen je bil leta 1878 v Velikem Lipovcu pri Ajdovcu. Po študiju v Ljubljani in Innsbrucku je predaval nauk o Cerkvi in vhodno bogoslovje na teološki fakulteti v Ljubljani. Raziskoval je rusko, poljsko in češko književnost. Največ pozornosti pa je namenil delu solunskih bratov Cirila in Metoda ter Brižinskim in starocerkvenoslovanskim spomenikom. Grivčevo najbolj znano delo je Žitje Konstantina in Metodija. V zvezi z njima je v knjigi o knezu Koclju osvetlil najstarejšo dobo zgodovine slovenskega naroda. Posvečal se je tudi dogmatični teologiji, zlasti vprašanju Cerkve. Njegova knjiga Cerkev je prvo ekleziološko delo v slovenščini.

Grivec ob praznovanju 1100-letice prihoda sv. Cirila in Metod med Slovane

Franc Grivec je še dočakal, da se je vsa krščanska Evropa začela pripravljati na veliki jubilej prihoda svetih bratov na Moravsko. Zanimanje zanju je v letih 1962 in 1963 precej naraslo. Tudi papež je spodbujal k njunemu češčenju in praznovanju pomembnega jubileja. Grivec je za to leto pripravil šmarnice o sv. Cirilu in sodeloval pri pripravi pastirskih pisem o praznovanju jubileja. Po želji cerkvenih predstojnikov je pripravil novo izdajo knjige o Sv. Cirilu in Metodu za Mohorjevo družbo. Prav zadnje dni pred smrtjo pa je še pripravil predavanje o svetih bratih kot apostolih vesoljnega edinstva za cirilmetodijsko zborovanje v Salzburgu od 12. do 16. julija 1963.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...

Duhovniki (photo: Cathopic) Duhovniki (photo: Cathopic)

Se bodo mladi fantje odzvali Božjemu klicu?

V teh dneh na novo poslanstvo odhajajo novomašniki, obenem pa se odpirajo vrata tistim fantom, ki čutijo, da jih Bog kliče v duhovništvo, ali pa se sprašujejo, če je to njihova pot. Lansko leto ...

Kavčič: 'Verni ljudje se blagoslovljene vode premalo poslužujejo. Eksorcist ima vedno križ, da ima Jezusa stalno pred sabo.'  (photo: Myriam Zilles / Pixabay) Kavčič: 'Verni ljudje se blagoslovljene vode premalo poslužujejo. Eksorcist ima vedno križ, da ima Jezusa stalno pred sabo.'  (photo: Myriam Zilles / Pixabay)

Delovanje zla in eksorcizem: klicanje duhov ni hec!

Naš sogovornik je bil župnik iz Šmarij pri Kopru Janez Kavčič, ki je v koprski škofiji eden od duhovnikov, ki se ukvarja z eksorcizmom. Razložil je, kako zaznati delovanje zla pri mladih, kaj vse ...