Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vrtnice za mesec rožnik

Radijski utrip | 01.06.2013, 07:03 Matjaž Merljak

V juniju bomo v času duhovne misli Sejalec seje besedo poslušali vrtnice, ki jih tudi letos napisala pisateljica in profesorica Berta Golob, ki jih za Radio Ognjišče tudi prebrala. Prisluhnite vsak dan ob 6.50 in 11.50.

Kakor v maju s šmarnicami častimo Mater Marijo, je v juniju naša pozornost usmerjena na Jezusa, na njegovo presveto Srce. V juniju obhajamo tudi praznik presvetega Srca Jezusovega.

Kot je povedala Berta Golob, jo je pri pisanju vodilo leto vere. Kratka razmišljanja za vsak dan v mesecu so povezana z vsakdanjim življenjem, hkrati pa tudi s Svetim pismom in svetniki v mesecu juniju. V ospredju je Srce Jezusovo in njegova neizmerna ljubezen do nas ljudi.

Vrtnice za leto 2013 je napisala Berta Golob
Vrtnice za leto 2013 je napisala Berta Golob © Matjaž Merljak
Vrtnice je so nastajale sproti in hitro, vsak dan ena.

Slovenska škofovska konferenca je na pobudo Odbora za posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu 2001 priporočila vnovično uvedbo junijskih vrtnic, ki so bile pred II. svetovno vojno že zelo udomačene. Škofje so zapisali: »Slovenski škofje z veseljem podpiramo vašo pobudo, da Odbor za posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu ponovno uvede junijsko pobožnost vrtnic.«

Vrtnice lahko obhajamo v cerkvi in doma, morda kot večerno molitev. K branju po možnosti dodajmo litanije Srca Jezusovega. Knjižico dobite pri založbi Salve. Je zelo primerno darilo bolnikom in ostarelim.

Kako je Berta Golob prebirala vrtnice ...

Med snemanjem vrtnic
Med snemanjem vrtnic © Matjaž Merljak

Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...