dr. Vida Čadonič Špelič
Pekovski mišmaš
| 23.05.2013, 13:38
Uprava za varno hrano je v minuli dveh mesecih izvedla nadzor nad pekarnami in ugotovila, da je to dejavnost potrebno uvrstiti med dejavnosti z večjim tveganjem. Dr. Vida Čadonič Špelič potrjuje, da v letošnjem letu poteka oziroma bo še potekal poostren nenapovedan nadzor tudi v drugih obratih.
Inšpektorji so po analizi tveganja izmed 1016 registriranih pekarn nenapovedano obiskali 106 pekov in tam preverjali ustreznost delovnih pogojev in upoštevanje vseh pogojev, določenih z zakonodajo. Tudi če vzamemo v obzir, da so za kontrolo izbrali najbolj rizične obrate, presenečajo ugotovitve nadzora. Direktorica Uprave Vida Čadonič Špelič:
"Izdanih je bilo 24 ureditvenih odločb, ki so se nanašale predvsem na vodenje evidenc, izrečeno 58 opozoril in uvedeno 21 prekrškovnih postopkov. Se pravi da smo pri zelo veliko subjektih, ki so bili v našem nadzoru našli pomanjkljivosti in smo morali ukrepati."
Med ugotovitvami posebej bodejo v oči neskladnosti na področju upoštevanja higijenskih predpisov, vodenja evidence dobaviteljev surovin, neupoštevanja rokov trajanja surovin in številne pomanjkljivosti pri specifikacijah in označevanju roka uporabnosti.
Dr. Vida Čadonič Špelič napoveduje, da podobni nenapovedani pregledi potekajo oziroma bodo še potekali tudi na drugih področjih, ki jih uprava pokriva. Pri tem si pomagajo z analizo tveganja in upoštevajo tudi druge okoliščine, ki lahko vplivajo na varnost prehrambenih izdelkov, še posebej sezonskost in okoljske vplive, ki lahko pomenijo večje tveganje (vročina...)
Zanimivo je tudi, da so inšpektorji med nadzorom ugotovili, da se kar v 25-tih primerih pekarska dejavnost ne opravlja.