Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
msgr. Franci Trstenjak (foto: Izidor Šček)
msgr. Franci Trstenjak

Šmarnice v programu Radia Ognjišče

| 30.04.2013, 09:47

Tudi letos bomo na naših valovih nadaljevali s tradicijo Šmarnic. V sodelovanju s Slovenskih katehetskim uradom bomo prebirali dve šmarnični branji. „OBRAZI VERE“, šmarnično razmišljanje za odrasle bo na sporedu vsako jutro ob 6.50 in ponovljeno dopoldne ob 11.50, šmarnično branje za otroke, z naslovom „ŽIVA CERKEV“, pa ob 19.20.

S šmarničnim branjem OBRAZI VERE je predstavljenih 31 oseb, ki so pustili, da je Bog iz njihovih življenj napravil tisto najboljše. Niso bili popolni, so pa skozi vzpone in padce iskali božjo smer in s tem spreminjali svet. S svojo duhovno pustolovščino nas bodo med drugim navdihovali slovenski arhitekt, ki je veroval, da s svojim življenjem in delom le izpolnjuje božjo voljo; ustanovitelj skavtskega gibanja, ki je zaznamoval rodove mladih; čilenska najstnica, ki jo je Kristus popolnoma osvojil; genetik, ki je bil velik borec za spoštovanje življenja od spočetja ... in številni drugi izjemni posamezniki. Spodbujajo nas, da tudi sami postanemo »obraz vere« in po Marijinem zgledu vsak dan znova sklenemo prijateljstvo z Bogom.

O šmarničnem branju ŽIVA CERKEV sam avtor Gregor Čušin pravi: „Ko je prišlo vabilo SKU-ja, da bi spisal letošnje šmarnično branje, sem bolj kot, ali znam kaj povedati, moral sam pri sebi razmisliti, ali imam kaj povedati. In ko sem tako narahlo prikimal na obe vprašanji, se je seveda zastavilo še najtežje: Kako to povedati! Ker smo v letu vere, sem se odločil otrokom (in seveda tudi odraslim) na čim bolj preprost, jasen in stvaren način predstaviti in razložiti temelje naše vere in verovanja. Ta misel me je pospremila k pisanju. Junak moje zgodbe je ministrant Peter, na katerega sem »cepil« karakterje in razmišljanja svojih otrok. V Petru se bo tako prepoznalo vseh mojih šest, od najmlajšega do najstarejše, upam pa, da tudi vsi drugi otroci. Naslov ŽIVA CERKEV ima dva pomena. Prvi je seveda dobesedni: saj cerkev oziroma kipi v njej prav res oživijo in se Peter tako srečuje z živo, oživljeno cerkvijo. Pa tudi drugi pomen je dobeseden: ko zares verjamemo, da je Jezus živ, je živa tudi naša vera in je živa tudi naša skupnost. Tako postanemo živa Cerkev.“

Vabljeni k poslušanju Šmarnic za odrasle!

Vabljeni k poslušanju Šmarnic za otroke!

 

Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.