Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V delovni nesreči izgubil roki. Pomagajmo!

Slovenija | 18.04.2013, 11:40

Radio Ognjišče je pred dnevi obiskal mladi mož, Dejan Grilj, ki je leta 2008, po komaj letu dni zaposlitve, utrpel hudo delovno nesrečo – izgubil je obe roki. Želi, da bi bil lahko še kdaj vsaj delno samostojen pri nekaterih opravilih in bi tako normalneje zaživel. V petek, 19. aprila, bo v Kulturnem domu na Vranskem, ob 20. uri dobrodelni koncert zanj. Vabljeni.

Dejan se ne bo vdal

Zanj je že zelo težka misel, da ne bo mogel nikoli več poprijeti za nobeno delo, da ne bo mogel nikoli več v naročje vzeti svoje hčerkice, ki je stara tri leta in pol, da ne bo mogel objeti žene. Takšne misli ga šibijo in ubijajo, ob enem pa si vliva upanje s tem, da bo lahko vsaj delno samostojen in vsaj malo v pomoč ženi in se bo lahko igral s hčerko, če bo dobil protezi za roki.

"Lahko mi verjamete", piše na svojih spletnih straneh, "da je invalidska upokojitev pri 25 letih psihično zelo obremenjujoča."

Nakup bionski protez znaša 170.000 evrov

Dejan pravi: "Z njimi bi bil lahko vsaj delno samostojen. Lahko bi si sam vzel hrano iz hladilnika, si postregel s pijačo, prestavil kozarec, vzel pribor iz omare. Lahko bi si pripravil obleko, ki bi si jo delno lahko tudi oblekel. Lahko bi se igral s hčerko, z njo sestavljal kocke, ji ponudil stekleničko. Pri mnogih svojih opravilih bi si lahko pomagal sam, lahko pa bi pomagal tudi ženi pri gospodinjskih delih. Z bionskimi rokami bi postalo moje življenje vsaj malo samostojnejše, ne pa tako kot je sedaj, ko je vsak moj korak odvisen od pomoči druge osebe."

Ko se življenje obrne na glavo

Dejan: "Leto in pol po nesreči, se je moje življenje obrnilo na glavo. Z ženo si počasi urejava svoj dom na Vranskem, kjer se poskušam čimbolj osamosvojiti in zaživeti sam. Nekaj stvari pa bi si moral še preurediti." Dodajmo, da je Dejan neutruden inovator. Marsikaj si je že pridelal, celo motor vozi.

Pomagajmo mu zbrati sredstva za nakup bolonjskih rok, da bo lahko ustvarjal naprej in se bo njegovo življenje vsaj deloma vrnilo v vsakdanji ritem, ki ga je poznal pred nesrečo.

Dejan Grilj z družino
Dejan Grilj z družino © www.dejangrilj.si

Slovenija, Radijski utrip
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...