Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

Slovenci, pazite na pritisk in si podaljšajte življenje

Slovenija | 07.04.2013, 10:13 Tone Gorjup

7. aprila je Svetovni dan zdravja. Letošnja osrednja tema je problematika zvišanega krvnega tlaka, ki ga ima vsak tretji prebivalec Slovenije. Letošnji Svetovni dan zdravja je zato priložnost za usmeritev pozornosti v preventivo, preprečevanje in obvladovanje visokega krvnega tlaka, da bi zmanjšali število ljudi z boleznimi srca in ožilja.

Svetovni dan zdravja 2013

Urejen krvni tlak zmanjša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap, so ob današnjem dnevu sporočili iz Inštituta za varovanje zdravja RS. Uravnavanje visokega krvnega tlaka mora biti del širšega prizadevanja za boj proti kroničnim nenalezljivim boleznim. Seveda je ključni del zdravljenja zvišanega krvnega tlaka zdrav, aktiven življenjski slog, vzdrževanje normalne telesne mase, nekajenje, zmerno uživanje alkohola ali abstinenca ter zdrava prehrana, z malo soli, veliko zelenjave in sadja ter malo maščob.

Študentje medicine vabijo na Prešernov trg

V sklopu svetovnega dneva zdravja Društvo študentov medicine Slovenije danes med 10. in 18. uro na Prešernovem trgu organizira brezplačna merjenja krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola. Ob tem bodo ljudem med drugim pomagali z nasveti o zdravem načinu življenja ter pravilni in varni uporabi zdravil. V ponedeljek pa bo meritve krvnega tlaka in srčnega utripa ter strokovno zdravstveno svetovanje na Prešernovem trgu organiziralo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, med 12.30 in 15. uro.

Boljša oskrba v bolnišnicah

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pa so ob današnjem dnevu zapisali, da so se na področju zadovoljstva bolnikov v UKC ocene za leto 2012 v primerjavi z letom prej na vseh področjih izboljšale. Zadovoljstvo bolnikov so spremljali s standardiziranim internim vprašalnikom v bolnišnični obravnavi in v specialistično-ambulantni obravnavi. Upajmo, da bodo delo v bolnišnicah z naraščajočim zadovoljstvom bolniki ocenjevali tudi v prihodnje, čudovito, če se bo še izboljševalo, da se vsaj ne bo slabšalo, ob napovedanem krčenju sredstev za zdravstveno blagajno, kar bodo gotovo občutili tudi bolniki.

Varnost in zdravje pri delu

Ob današnjem dnevu je tudi evropska agencija za varnost in varstvo pri delu opozorila, da sta ključna elementa pri zagotavljanju bolj zdravega in daljšega poklicnega življenja in posledično aktivnega staranja, prav varnost in zdravje pri delu. Agencija vseskozi objavlja informacije v zvezi s spodbujanjem aktivnega staranja ob delu, s čimer bo nadaljevala tudi v prihodnosti, poleg tega pa bo sporočilo širila tudi na javnih prireditvah in konferencah. Evropska agencija sodeluje pri projektu Promocije zdravja na delovnem mestu, ker želi spodbuditi izboljšanje zdravja in dobrega počutja pri delu in tako prispevati k zmanjšanju stroškov zaradi bolezni med evropskimi delavci, zlasti med starejšimi. Spodbujanje zdravja na delovnem mestu pripomore na splošno k celostnemu boljšemu zdravju, manjši odsotnosti z dela, večji motivaciji in boljši produktivnosti.

Več rubrik in oddaj na Ognjišče o zdravju

Povabljeni k poslušanju zdravstvene oddaje na Radiu Ognjišče, vsak prvi ponedeljek v mesecu v sklopu oddaj "Ponedeljkova 17". Za zdravje je ključna tudi uravnotežena, zdrava prehrana. To področje je širše predstavljeno v rubrikah "Za zdravje se je treba odločiti". V zadnjih nekaj rubrikah gostimo Daria Corteseja, ki razlaga koristnost ter bogat vir mineralov in vitaminov nekaterih plevelov, ki jih ob nepoznavanju divjih rastlin, običajno pridno odstranjujemo iz svojih vrtov in njiv.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...