Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke

Slovenija | 06.04.2013, 17:30 Tone Gorjup

Društvo onkoloških bolnikov tradicionalno, od leta 1993, pripravlja vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke, z naslovom Nova pomlad življenja. Srečanje je bilo danes v Cankarjevem domu v Ljubljani. Strokovno, kulturno in družabno srečanje se je letos odvijalo dan pred Svetovnim dnevom zdravja pod pokroviteljstvom Ministrstva za zdravje RS.

Od kod in zakaj ta pobuda?

Zamisel o vsakoletnem srečanju žensk z rakom dojke se je rodila po obisku prireditve Nova pomlad življenja italijanskega združenja žensk z rakom dojke - ANDOS v Trstu. Društvo je kmalu za tem uvedlo podobno srečanje in tako obogatilo program organizirane samopomoči žensk z rakom dojke "Pot k okrevanju". Podobne prireditve združujejo ženske širom po svetu, ki jih povezuje himna Nova pomlad življenja.

V nesreči nisi sam

Srečanje stotinam žensk pomeni nepozabno doživetje, vir novega upanja in veselja do življenja, ki je za vsakogar po srečanju z boleznijo še bolj dragoceno. Množičnost prireditve s častnimi gosti iz sveta stroke, vodstvenih ljudi, tudi tistih iz civilne družbe, krepi občutek solidarnosti, daje pozitivne zglede in zavest, da v nesreči nisi sam.

Množičen obisk

Dogodka se udeležujejo ženske z vseh koncev Slovenije. Srečanje postaja vse bolj priljubljeno, Linhartova dvorana pa ob naraščanju števila obolelih, premajhna za vse bolnice, ki bi se želele udeležiti tega srečanja. Od leta 1999 se po prireditvi v Cankarjevem domu srečanje nadaljuje s skupnim bogoslužjem v bližnji cerkvi Sv. Trojice, za katerega bo leto poskrbela skupina za samopomoč bolnikov z rakom Trbovlje.

Slovenija, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...