Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kranjski furmani (foto: Vesna Sever Borovnik)
Kranjski furmani

Kranjski furmani

Slovenija | 02.04.2013, 08:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo na velikonočni ponedeljek gostili Kranjske furmane, pevce ljudskih pesmi in godce ljudskih viž Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega pri Kranju.

Akademska folklorna skupina Ozara združuje vodilno in mladinsko folklorno skupino, pevce ljudskih pesmi Kranjske furmane in Bodeče neže ter Alpski godčevski sestav.

Kranjski furmani v organizirani obliki deluje že 20 let. Ime so si nadeli po furmanih, ki so se nekdaj ustavljali v Kranju, na križišču trgovskih poti. Poustvarjajo slovensko ljudsko petje, s poudarkom na moškem triglasju in na pesmih z Gorenjske. Zapojejo tudi v ljudskem štiriglasju in posegajo po gradivu ostalih slovenskih pokrajin.

Nastopajo za potrebe domače folklorne skupine, pa tudi samostojno; v obliki manjših ali večjih koncertov, ali pa za posebne priložnosti, kot so obletnice, godovi, poroke … Med božičem in novim letom koledujejo od hiše do hiše in s pesmijo voščijo domačinom vse dobro.

Od leta 2006 skupina deluje pod mentorstvom najmlajšega člana, Adrijana Novaka, ki v skupini prida glas „naprej“ („ta glavno štimo“, igra na harmoniko, bas z lokom). Ostali člani so še Brane Šmid („ta glavna štima“), Ljubo Kovačič („ta glavna štima“), Nikolaj Štern („na čez“), Roman Zupanec („na čez“), Andrej Rogelj („na čez“), Matej Ostovič (bas, igra na violino, kontrabas), Matija Koritnik (bas, klarinet), Miha Naglič (bas). Na snemanju je bil tudi Vinko Jenstrle, ljudski godec, ki v Alpskem godčevskem sestavu igra na harmoniko.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...