Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Neža Maurer (foto: ARO)
Neža Maurer

Pričakala me je s skodelico toplega čaja

| 13.03.2013, 15:35

Neža Maurer je znana po številnih pesmih za otroke, odrasli pa jo poznamo predvsem po tenkočutni liriki, čeprav se je mojstrila tudi v drugih literarnih zvrsteh. Kljub temu, da je prejela številne nagrade za svojo literarno ustvarjalnost, pa je bila medijsko najbolj odmevna razglasitev za Slovenko leta 2008. Lansko leto, ki je bilo razglašeno za evropsko leto medgeneracijske solidarnosti ter staranja pa je bila izbrana za ambasadorko staranja. To je bilo tudi naše izhodišče, ko smo jo povabili v oddajo Modrost v očeh.

Pričakala me je s skodelico toplega čaja in zapletli sva se v zares prijeten pogovor, v katerem mi je gospa Neža Maurer razkrivala radosti svojega življenja. V pogovoru sva dali poudarek temam, ki se dotikajo staranja; tako sva govorili o samoti v starosti pa o lepih plateh starosti; kaj si zdaj lahko privošči, kar si v mladih letih ni mogla, kako je doživljala svojo vlogo ambasadorke staranja. Govorili sva tudi o posebnostih ustvarjanja v starosti in seveda o odnosu do slovenskega jezika, ki je za literarno ustvarjalko, ki je v otroštvu doživela nemško okupacijo, še posebej dragocen. Dotaknili sva se tudi smrti in načrtov za prihodnost.

Neža Maurer me je s svojo vitalnostjo, življenjsko radostjo in obenem realističnim pogledom na starost in življenje resnično navdušila. Med drugim je povedala, kako pomembno je biti zadovoljen s tem, kar zmoreš in ne obžalovati tistega, česar ne zmoreš. V svojem nasvetu za kvalitetno starost je poudarila, da je potrebno najprej opraviti tiste stvari, ki so nam všeč in se šele nato lotiti tistih, ki so nam manj pogodu, saj tako ne izgubimo veselja. Pa tudi o tem, kako hvaležna je, da po operaciji oči spet lahko bere...

V vseh življenjskih obdobjih je priporočljivo, da se obdajamo z ljudmi, ki v nas spodbujajo rast in razvoj, ki nas navdihujejo in spodbujajo k boljšemu in lepšemu življenju, zato toplo in prijazno povabljeni k poslušanju marčevske oddaje Modrost v očeh, kjer je naš navdih Neža Maurer.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...