Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež Frančišek novinarjem: Kako bi želel Cerkev uboštva!

Slovenija | 16.03.2013, 12:03

Papež Frančišek se je četrti dan svojega pontifikata v dvorani Pavla VI. srečal z novinarji in delavci v medijih, ki so v teh dneh, kot je sam dejal, v Rimu tako zavzeto delali. Po njegovih besedah je v zadnjih časih vloga medijev vedno pomembnejša in nujna za posredovanje dogodkov svetu.

Papež je medijem razložil, zakaj si je izbral ime Frančišek ter jim položil na srce tri besede, ki povzemajo poslanstvo medijev: resnica, dobrota in lepota. Spregovoril jim je tudi o bistvu Cerkve, ki ni politična ustanova, ampak predvsem duhovna. Njeno središče zato ni Petrov naslednik, ampak Kristus, brez katerega nima nobenega razloga za svoj obstoj.

Objavljamo v celoti papežev nagovor novinarjem: „Posebej se vam zahvaljujem za vaše dobro delo v preteklih dneh. Veliko ste delali! V preteklih dneh so se vse oči sveta uprle v Vatikan. Imeli ste možnost govoriti o Svetem sedežu, o Cerkvi, njenih obredih, tradiciji..., in posebej o vlogi papeža in njegovem poslanstvu.

Hvala vsem, ki ste znali te dogodke predstaviti iz prave perspektive in sicer z vidika vere. Vsi zgodovinski dogodki zahtevajo kompleksen pogled nanje. Verski dogodki pa niso bolj zapleteni od političnih in ekonomskih!

Imajo pa neko posebnost: Odgovarjajo na neko logiko, ki ni le posvetna. Zato jih ni lahko razlagati in posredovati širši javnosti. Kljub temu, da je Cerkev seveda tudi človeška, zgodovinska ustanova, pa nima politične narave, ampak predvsem duhovno: Je sveto Božje ljudstvo, ki je na poti do srečanja z Jezusom. Le s tega vidika lahko razumemo, kaj dela Cerkev.

Kristus je njen pastir, skozi zgodovino pa gre preko svobode ljudi. Eden med njimi je izbran, da ji služi kot Jezusov namestnik, naslednik apostola Petra. Vendar pa središče ni Petrov naslednik, ampak Kristus. Brez njega Cerkev in Peter ne bi obstajala; Brez Njega ne bi imela smisla. Kristus je prisoten in vodi svojo Cerkev. Glavni junak je Sveti Duh, ki je navdihnil Benedikta XVI. za dobro Cerkve in nato kardinale ob izvolitvi. Pomembno se je zavedati tega, ko razlagamo dogodke zadnjih dni.

Zahvaljujem se za vaš napor v teh dneh, obenem pa vas tudi vabim, da vedno bolj spoznate pravo naravo Cerkve in tudi njeno pot v svetu. Z njenimi vrlinami in grehi. Bodite prepričani, da se Cerkev zaveda vašega dragocenega dela. Vi imate možnost zbrati in izraziti pričakovanja in potrebe našega časa, ponuditi osnovo za razumevanje resničnosti.

Vaše delo zahteva študij, občutljivost in izkušnje. Posebno pozornost pa naj bi posvetili resnici, lepoti in dobroti. To nas še posebej zbližuje, saj tudi Cerkev želi posredovati utelešeno Lepoto, Resnico in Dobroto. Nismo poklicani k temu, da bi posredovali nas same, ampak te tri stvari.

Papež Frančišek z novinarji
Papež Frančišek z novinarji © Rome Reports
Nekateri niso vedeli, zakaj sem izbral ime Frančišek. Pomislili so na Frančiška Saleškega, Ksaverja, Asiškega. Bilo pa je takole: Ob izvolitvi sem imel ob sebi kardinala Hummesa, ki je moj veliki prijatelj. Ko je postajalo malo nevarno, me je tolažil. In ko so bili glasovi na dveh tretjinah ter je sledilo ploskanje, ker je bil izbran papež, me je on objel in rekel: 'Ne pozabi revnih'. In ta beseda se mi je zasidrala v srce: Revni, revni. Takoj sem v povezavi s tem pomislil na Frančiška Asiškega. Potem sem pomislil na vojne, skrutinij pa se je medtem nadaljeval. Frančišek je človek miru. In tako je v moje srce prišlo ime: Frančišek Asiški; človek uboštva, miru, človek, ki ljubi in varuje stvarstvo. S stvarstvom trenutno nimamo najboljšega odnosa. On je človek, ki nam daje dih miru, človek uboštva... Kako bi želel ubogo, revno Cerkev in Cerkev za uboge!

Nekateri so predlagali druga imena. Eni so rekli, da bi se moral imenovati Adrijan, ker je papež Adrijan prenovil Cerkev, drugi Klemente, kot nasprotje Klementa XV., ki je preprečil delovanje jezuitov in podobno. Vendar pa sem se jaz odločil za Frančiška.

Rad vas imam in se vam zahvaljujem za vse, kar ste naredili in mislim na vaše delo. Želim vam, da bi delali v miru in plodno. Želim vam, da bi vedno bolje poznali Kristusov evangelij in resničnost Cerkve.

Vse vas, kot tudi vaše družine, zaupam Mariji in vam z veseljem podeljujem svoj blagoslov.“


Papež se bo srečal z Benediktom XVI.

Dosedanji kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki je bil na papeški položaj izvoljen v sredo, se bo prihodnjo soboto, 23. marca, v Castel Gandolfu sestal s svojim predhodnikom Benediktom XVI. Ta je 28. februarja zaradi starosti in slabega zdravja odstopil in se umaknil v papeško letno rezidenco Castel Gandolfo.

Umestitvena maša novega papeža Frančiška bo na praznik sv. Jožefa v torek, udeležili pa se je bodo številni državniki z vsega sveta.

Papež Frančišek je prejel iPad
Papež Frančišek je prejel iPad © Rome Reports

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...