Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, zastava (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, zastava

Kulturni dan v Clevelandu

| 18.02.2013, 16:11 Matjaž Merljak

Veseli predpustni čas je za nami kakor tudi kulturni dan, 8. februarja. Letošnji kulturni dan smo zaznamovali na poseben način v centru mesta. Generalni konzul Jurček Žmauc je imel željo obesiti slovensko zastavo nekje v mestu, da bi s tem pokazal celotnem prebivalstvu, da smo Slovenci navzoči in smo močna skupnost.

Uspelo mu je dobiti mestno dovoljenje izobesti slovensko zastavo prav v centru mesta pred stavbo, v kateri domuje konzularna pisarna. Slavnostno smo premierno obesili zastavo prav na kulturni praznik. Čeprav je bil dan zelo vetroven in mrzel je prišlo nekaj rojakov biti priča temu pomembnemu dogodku. Slovenska zastava sedaj visi poleg ameriške in opozaja mimoidoče, da tu notri domuje pisarna slovenskega konzulata. Konzul Žmauc je bil zelo navdušen in ponosen na ta podvig za našo slovensko skupnost v Clevelandu.

Praznik Jezusovega darovanja v templju, svečnica, je bil v soboto, 2. februarja in sta v obeh župnijah župnika blagoslovila sveče za uporabo v cerkvi in domovih v naslednjem letu po sveti maši. Drugi dan, v nedeljo je bil praznik svetega Blaža in sta spet oba župnika, Kumše in Božnar blagoslavljala grla vernikom po vseh mašah.

Pustna sobota je bila tudi živahna, saj smo imeli maškaradni ples v dvorani Marije Vnebovzete. Večer se je pričel z okusno večerjo katero je pripravila Julka Zalar s pomočnicami. Po večerji so zabavali fantje in dekleta ansambla Alpski sekstet. Po deveti uri so v dvorano prikorakale ob koračnici pustne šeme in povzročile obilo dobre volje in veselja.

V Clevelandu visi tudi slovenska zastava
V Clevelandu visi tudi slovenska zastava © Tone Ovsenik
Naslednji dan, v nedeljo 10. februarja, je spet bilo slovesno v tej župniji. Pri opoldanski maši je slovenski škof Edvard Pevec podelil zakramnet svete Birme enajstim mladim, ki so se lepo pripravili za sprejem svetega Duha.

Na sam putsni torek je pa vabilo društvo Slovenskega kulturnega vrta na pustno večerjo spet v dvorano Marije Vnebovzete. Servirali so riževe in krvave klobase in pečenice z vsemi prilogami. Večerje se je udeležilo lepo število rojakov in so napolnili vse sedeže v dvorani. Seveda je bil ves izkupiček namenjem oskrbi Slovenskega kulturnega vrta, ki stoji v verigi kulturnih vrtov raznih narodnosti v lepem parku. Razen naravnih lepot, odbor skrbi da je Slovenki vrt vedno olepšan z raznimi rožami in zelenjem, katere pozdravljajo kipi slovenskih velikanov, kot npr. France Prešeren, Ivan Cankar in škof Baraga.

Vse petke v postnem času so na voljo ribje večerje v slovenskih narodnih domovih kakor tudi v dvorani Marije Vnebovzete, ki sodi za najboljše med vsemi.

Na zadnjo nedeljo navadnega časa v cerkvenem koledarju pred začetkom posta, se je začela nabirka sredstev za Katoliško karitas, ki pomaga mnogim v škofiji v teh kriznih časih. V clevelandski škofiji je 710,000 vernikov v 185 župnijah, 257 duhovnikov in 22 višjih katoliških šol in tri bolnice v oskrbi škofije. V teh časih so potrebe velike zato nas duhovniki nagovarjajo naj bomo radodarni.

Na pustni torek v Clevelandu
Na pustni torek v Clevelandu © Tone Ovsenik

Ob pustnem torku v Clevelandu
Ob pustnem torku v Clevelandu © Tone Ovsenik

Pust 2013 v Clevelandu
Pust 2013 v Clevelandu © Tone Ovsenik

 

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...