Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Koncert v San Justu (foto: Svobodna Slovenija)
Koncert v San Justu

Zbor San Justo pel ob 150 letnici župnije

| 31.01.2013, 14:08 Matjaž Merljak

Župnija buenosaireškega predmestja San Justo je lani praznovala 150 let delovanja. Sedaj je tam tudi škofija in stolna cerkev sv. Justa in Pastorja. V tej cerkvi imajo naši rojaki že nad šestdeset let nedeljsko sveto mašo v materinem jeziku. Zato je bil slovenski zbor povabljen, da priredi koncert v sklopu jubilejnih slavnosti.

V vroči nedelji, 23. decembra 2012, se je zbor predstavil v stolni cerkvi z bogatim repertoarjem svetovno znanih božičnih pesmi in nič manj slavne Mise criolle. Visoke temperature, tipične za buenosaireško poletje, niso bile ovira, in izredno številčna publika je zasedla cerkev do zadnjega kotička in zdržala prav do zadnje pesmi.

V prvem delu nam je Mešani pevski zbor San Justo (vodi prof. Andrejka Selan Vombergar; vokalna tehnika Marcelo Brula) poklonil čudovite skladbe, med katerimi so gotovo izstopale milodoneče slovenske melodije, s katerimi je zbor publiko popeljal v kraje naših korenin, tja, med snežene pokrajine, gozdove polni ivja; družine, ki ob jaslicah molijo in kjer vonj kajenja preplavi hišne prostore.

Po kratki pavzi, so se tako zbor kot publika pripravili za zaključni del koncerta božičnih in nabožnih pesmi. Veliki dogodek zadnjega dela koncerta je bila interpretacija Kreolske maše, ki z vso močjo prikaže bogastvo in mnogovrstnost argentinskih tipičnih ritmov. Pri interpretaciji so s posebno vlogo sodelovali: solist: Marcelo Brula, klaviature: prof. Diego Perez, kitara: Anči Puntar, charango: Marjan Vombergar, boben: Tonči Oblak, tolkala: Luciana Oblak, Marjan Godec in Martin Selan. Zadnja pesem koncerta je bila Los Reyes Magos - Ariel Ramirez.

Za konec se je napovedovalka večera Ivana Tekavec v imenu MPZ San Justo in sanhuške slovenske skupnosti zahvalila za vabilo zboru, se tudi zahvalila vsem v župnišču, ki nenehno omogočajo slovenski skupnosti rast in razvoj v veri v stolni cerkvi že več kot 60 let, ter vsem navzočim voščila blagoslovljen božič ter srečno, zdravo, milosti polno novo leto, ki naj bi za vse predstavljalo izredno priložnost bližanja Vsemogočnemu v Letu vere.

Zbor je za tem zapel še Sveto noč v slovenščini in španščini, pesem, ki so jo vsi navzoči tudi zapeli, da je v celotni katedrali zadonelo Sveta noč blažena noč ... Rojen je Rešenik!

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...