Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Valentin Inzko (foto: Matjaž Merljak)
Valentin Inzko

VIDEO: To je simbolno znamenje našega spoštovanja in občudovanja

25.01.2013, 23:51 Matjaž Merljak

Pozdravni nagovor ob podelitvi Tischlerjeve nagrade tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju je imel predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev in podpredsednik Krščanske kulturne zveze dr. Valentin Inzko. Nagovor pa je imel literarni zgodovinar dr. Fabjan Hafner.

Inzko je dejal, da je koroškim Slovencem v veliko čast, da smejo Borisu Pahorju izročili Tischlerjevo nagrado. Opisal je povezavo koroških Slovencev s tistimi, ki živijo na Tržaškem.

„Skrb za celotni prostor, kjer se govori naša domača beseda, ne glede na režim ali čas. Pokončno, iskreno in zavzeto. Ko ste pisali o Vaši situaciji, ste pisali tudi o naši. Ko ste se lotevali Vaših problemov, so bili to tudi naši. V Vaših podobah prepoznamo sebe. V Vaših slikah gledamo sebe. Ko ste se 'Spominjali fanta, ki so ga oropali njegove kulture', smo se spomnili na naše Anzeje, iz katerih so postali Johannesi. zato ste nam tako blizu.“

Dr. Inzko je omenil slavljenčeva dela in dejal, da so hvaležni za njegov dokaz, kaj lahko stori en sam človek na tem ogromnem in deloma nespoštljivem svetu, če ostane človek v najčistejšem pomenu besede.

Zahvalil se mu je tudi za njegov zgled globoke vere v trajne vrednote, za zgled in moralno referenco.

Poudaril je tudi veselje, da je pisatelj Pahor med najvišjimi francoskimi, italijanskimi, slovenskimi in avstrijskimi sprejel Tischlerjevo nagrado - nekatere je namreč odklonil.

Dr. Fabjan Hafner
Dr. Fabjan Hafner © Matjaž Merljak
Dr. Fabjan Hafner pa je dejal, da je Boris Hafner spomin in vest zadnjih sto let. Pri njem sta homo poeticus in homo politicus vedno neločljivo spojena. Usodno ga je zaznamoval požig Narodnega doma v Trstu 13. julija 1920 in nato njegov križev pot v koncentracijskih taboriščih. Po Hafnerjevem sta ga zaznamovala Srečko Kosovel in Edvard Kocbek, saj se je o njim razpisal v italijanščini.

Tudi Pahor je tako kot Kocbek moral čakati, da je bil med Slovenci tako sprejet, kot si je zaslužil.

„Z neomajnim etosom se humanist in narodnjak Boris Pahor že devetindevetdeset let uspešno upira nečloveškosti,“ je ob koncu dodal dr. Hafner.

Boris Pahor, Bernarda Fink Inzko in dr. Valentin Inzko
Boris Pahor, Bernarda Fink Inzko in dr. Valentin Inzko © Matjaž Merljak

Prejšnja novica

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...