Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Mons. Franci Petrič, srebrnomašnik, med pridigo (foto: Phil Hrvatin)
Mons. Franci Petrič, srebrnomašnik, med pridigo | (foto: Phil Hrvatin)

Franci Petrič o verskem tisku

| 20.01.2013, 04:03 Matjaž Merljak

Januar je tudi t. i. mesec verskega tiska, nedelja, 20. januar 2013 je nedelja verskega tiska. Dobro vemo, da v Sloveniji že lep čas nimamo samo verskega tiska, ampak tudi druge verske medije. Verski tisk pa je zagotovo najstarejši in mesec januar, kot prvi v novem letu, je čas za obnavljanje naročnin na časopise in revije. Družina je v lanskem maju praznovala 60-letnico. Zato smo k pogovoru povabili odgovornega urednika, mag. Francija Petriča.

Dejal je, da verski tisk še vedno povezuje verno občestvo doma in po svetu in izpolnjuje posebno nalogo pri utrjevanju vere. Čeprav nekateri danes večjo težjo pripisujejo elektronskim medijem in socialnem omrežjem, pa je tiskana beseda o veri, vabilo k poglobljeni veri in življenju po njej, še vedno najbolj dostopna in ob njej človek najlažje ustvari lastno stališče.

V slovenski družbi, ki je izrazito proticerkveno razpoložena in kjer večinski del medijev zelo pristransko obravnava vero in Cerkev, je pomembno, da imamo Cerkvene medije, ki človeka celovito seznanijo o neki zadevi, ki je aktualna za verujočega človeka.

Franci Petrič je v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem povedal, kaj se je verski tisk naučil ob lanskem letu, ki so ga zaznamovale tudi afere v Cerkvi na Slovenskem ter zakaj ostati zvesti verskemu tisku v kriznih časih.

Pogovarjali smo se tudi z urednikom Ognjišča, Božom Rustjo.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...