Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Pravnik Jerovšek: Nezadovoljstvo ljudi je posledica sistemske korupcije

| 14.12.2012, 13:39 Andrej Šinko

V Mariboru se bodo popoldne, kljub napovedanem odstopu župana Franca Kanglerja, na Trgu svobode ponovno zbrali protestniki. Tokrat pod geslom Specimo hobotnico, zahtevajo razpustitev mestnega sveta. Protestniki naj bi se, sicer zaradi nestrinjanja s politično elito, danes zbrali tudi v Trebnjem in Kranju. Policija je ob tem ponovno pozvala k mirnim in strpnim protestom.

Pravnik Tone Jerovšek ob tem razlaga, da razume nezadovoljstvo ljudi, ki opozarjajo na sistemsko korupcijo. Ta naj bi bila po njegovem posledica „delovanja določenih struktur, ki so v postopku tranzicije ugotovile nišo za nezakonito privatizacijo, za večanje ekonomske moči in so tudi ugotovili, da sistem nima obrambnih mehanizmov, da bi bil učinkovit proti takšnim zlorabam.“ Pri tem pa vidi krivdo na strani politike predvsem v tem, da je „pasivno omogočala in gledala to dogajanje.“

V teh dneh pa je številna vprašanja sprožila tudi sredina odločitev državnega sveta, ki Francu Kanglerju na ustanovni seji ni potrdil mandata. Pravni strokovnjaki so sicer mnenja, da so razlog za zavrnitev svetniškega mandata lahko le nepravilnosti v postopku izvolitve, kar v omenjenem primeru ni bilo ugotovljeno. Jerovšek razlaga, da je Kangler izpolnil formalni pogoj, ko je predložil „potrdilo o izvolitvi in je republiška volilna komisija ugotovila zakonitost volilnega procesa. Njega pa so v Državnem svetu izločali po kriteriju moralne primernosti, kar pa bolj diši po sistemu v nekdanji Jugoslaviji.“ Zato je najverjetneje, da bo Ustavno sodišče pritrdilo Kanglerjevi pritožbi.

Ker nekateri dogodki kažejo, da posamezniki javne shode izkoriščajo za izvajanje nereda in izvrševanje nasilnih kaznivih dejanj, je policija ob današnji napovedi demonstracij ponovno pozvala k mirnemu in strpnemu zborovanju. S tem želijo vsem udeležencem zagotoviti ustavno pravica do mirnega zborovanja. Pri tem pa policisti udeležencem demonstracij svetujejo, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali. V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, jim priporočajo, naj se takoj umaknejo na varno.

 

 

 

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...