Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Avtocesta, zima, sneg (foto: DARS)
Avtocesta, zima, sneg

Na prometnoinformacijskem centru opozarjajo na obvezno uporabo zimske opreme

Slovenija | 28.10.2012, 11:27 Izidor Šček

Potem ko je dež po nižinah prešel v sneg, na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, da je treba vozila opremiti s predpisano zimsko opremo.

Zaradi prometnih nesreč je sicer promet oviran na štajerski in dolenjski avtocesti. Promet ponekod drugod po državi pa upočasnjujejo tudi podrta drevesa, burja, poplavljanje rek in zemeljski plazovi.

Zaradi poplavljanja rek na Vipavskem so zaprte ceste Ajdovščina-Selo v Ajdovščini pri letališču, Vipava-Ajdovščina, Batuje-Dornberk, Batuje-Preserje, Šempeter/Bazara-Volčja Draga, Vogrsko-Dombrava, Volčja Draga-Križ, Renče-Vrtoče in Bilje-Miren.

Zaradi posledic deževja so zaprte tudi ceste drugod po Sloveniji. Več popolnih zapor je tako na glavni cesti Ljubljana-Litija in na odseku Dolsko-Ribče, popolna zapora pa je tudi na mejnih prehodih Leskovec in Drenovec. Prav tako so zaprte ceste med Lazami pri Dolskem in Kresnicami, na cestah Celje-Laško-Zidani Most, Majšperk-Jurovci ter na lokalni cesti Hrastnik-Radeče na desnem bregu Save.

Zapore so tudi na cestah Grosuplje-Polica, Litija-Zagorje, Dobrova-Polhov Gradec, Logatec-Žiri, Komenda-Komendska Dobrava in Laško-Šentjur. Podobno je na cesti Fara-Grgelj-Dol, ki je zaprta na dveh odsekih zaradi poplavljanja Kolpe, ter na cestah Radovljica-Nova vas, Hrastnik-Zidani most in Ptuj-Gruškovje.

Zaradi težav s podrtim drevjem je promet upočasnjen na štajerski avtocesti pred priključkom Dramlje ter med priključkom Arja vas in počivališčem Lopata v smeri Maribora, v smeri Ljubljane pa pred počivališčem Polskava.

Promet na Primorskem pa je tudi v znamenju burje, ki piha s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro. Na hitri cesti Razdrto-Vrtojba med Ajdovščino in cestninsko postajo Nanos ter na regionalni cesti Podnanos-Ajdovščina velja prepoved prometa za vsa vozila s ponjavami in hladilnike, promet pa je oviran tudi na primorski avtocesti med Koprom in razcepom Nanos.

Na prelazu Jezersko na avstrijski strani in na prelazu Vršič so obvezne verige.

Zaradi prometnih nesreč je promet oviran na štajerski avtocesti na cestninski postaji Kompolje proti Ljubljani in na dolenjski avtocesti med priključkoma Grosuplje in Višnja Gora proti Obrežju. Tu je zaprt prehitevalni pas, zato nastaja zastoj.

Slovenija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...