Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Kaj pa vi pravite, kdo sem?

| 16.09.2012, 04:49 Blaž Lesnik

Ljudje se včasih ne zavedamo ne središč, ne smeri svojega življenja. Živimo življenje, kot nam ga narekujejo mnenja drugih. Čeprav tega nihče ne mara priznati, je vendarle pogosto tako. Zanesti se na drugega prenese odgovornost za naše življenje na drugega. Ko pride, ko bi morali odgovarjati za svoja dejanja, potem se lahko izgovarjamo na druge.

Res je, da človek ne more obstajati brez drugih in da se po drugih oblikuje, vendar to še ne pomeni, da mora zaradi tega opustiti svojo individualnost in s tem osebno odgovornost. Jezus pomaga svojim učencem priti do tega spoznanja z metodo spraševanja. Kaj pravijo drugi, kaj pa pravite vi?

Na vprašanje, kdo je Jezus, vidimo različne odgovore. Jezus bil že takrat in je še vedno predmet interpretacije in špekulacije in s tem ni nič narobe. Vse teorije o Jezusu povejo o njem nekaj približnega, samo kdor ga pozna osebno, pa lahko o njem izreče nekaj pristnega. Peter, ki je hodil ob njem nekaj let, ga je prepoznal kot Kristusa, se pravi Mesija. Jezus je pritrdil Petru, a kaj kmalu se je izkazalo, da priznavanje Jezusa za Kristusa z usti, še zdaleč ni dovolj. Tudi Kristus lahko ljudem pomeni različne stvari. Za Petra je Kristus človek, ki bo fizično osvobodil Izraela in vzpostavil starodavno kraljestvo ter ga posvetil Bogu. Njegove ideje o Kristusu so postale pomembnejše od Kristusa samega. Podobno večkrat ravnamo tudi drug z drugim, namreč da postanejo naše ideje o drugem pomembnejše od njega. Takrat človeka ne vidimo več in živimo v iluzijah. Jezus to opiše zelo dramatično: »Pojdi od mene, satan, ker ne misliš na to, kar je božje, ampak kar je človeško.«

Jezus ostane zelo resen glede tega, kako naj ljudje sprejemamo dejstva in kako naj sprejemamo njega. Stvarnost zna biti včasih tudi kruta, opiše jo s križem, a samo kdor vztraja, ima življenje. Bistveno pri tem je slediti Jezusu, ki nam kaže, kako to živeti. Odgovorno življenje je torej spoznavanje Kristusa, sledenje Kristusu in nadaljevanje njegovega dela, to pa je oznanjevanje in udejanjanje božjega kraljestva tukaj in sedaj.

RAZMISLI

Kako se v tebi ustvarja tvoje mnenje? Kdo ima pri tem nate največji vpliv? Imaš dovolj poguma, da se s stvarnostjo soočaš tudi samostojno in z distanco?

Če izpoveduješ, da je Jezus Kristus tvoj odrešenik, kaj pod tem razumeš?

To kar dojemamo, vedno na tak ali drugačen način udejanjamo. Kako se v tebi udejanja Kristus?

MOLITEV

Kristus, pomagaj mi spoznati in udejanjiti sebe po meni. Naj spoznam, da si ti stvarnost s človeškim obrazom, ki zaobjema življenje in smrt, iz katere izhaja vse in kamor se vse vrača in kjer vse in vsakdo večno biva. Naj me spoznanje tebe, Kristus prerodi in osvobodi za življenje, katere globina si ti sam. Naj se tvoje kraljestvo resnice razodene v meni in po meni tudi drugim.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...