Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Alkohol (foto: ARO)
Alkohol

Bo tudi Ljubljana preprečila popivanje na javnih mestih?

Slovenija | 26.09.2012, 11:30 Andrej Šinko

Že kar nekaj občin je sprejelo odločitev o prepovedi popivanja na javnih površinah, sedaj pa je govora o podobnem ukrepu tudi v Ljubljani. Ljubljanska NSi je namreč zaradi vse večkrat kršenega nočnega miru vložila pobudo za takšno omejitev. Odločitve občin, ki so že sprejele takšne odločitve, pa pozdravlja tudi Ministrstvo za zdravje.

Predlog o omejitvi popivanja v Ljubljani so podali v NSi. Po besedah Mojce Kucler Dolinar so jih k temu spodbudili „predlogi in pritožbe meščanov, ki so izpostavljeni nočnemu hrupu, in vandalizmu, kar pa je pogosto posledica prekomernega pitja alkohola“. Pri tem sogovornica razlaga, da se bodo morali v občinskem svetu o konkretnem aktu in določbah še dogovoriti. Prav tako pa naj bi na začetku redarji zgolj opozarjali in šele pozneje odrejali ostrejše ukrepe.

Predlog po besedah Kucler Dolinarjeve daje tudi „širše sporočilo o škodljivosti pretiranega pitja alkohola in ravno v teh dneh lahko spremljamo rezultate, da je v Sloveniji problematika alkoholizma zaskrbljujoča, predvsem pri mladih starih okoli petnajst let.“ Zato sogovornica upa, da bodo mestni svetniki, ko bodo imeli predlog pred sabo, akt tudi podprli. Kucler Dolinarjeva še opozarja, da s tem predlogom ne bodo okrnili nočnega življenja v Ljubljani, prav tako pa ne bo vplival na tradicionalne prireditve in dogodke.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...