Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

Janša: Primorska je v svoji zgodovini našla svoj pravi obraz

Slovenija | 15.09.2012, 17:14 Izidor Šček

Danes obeležujemo državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini. 15. septembra pred 65 leti je z uveljavitvijo pariške mirovne pogodbe velik del Primorske, ki je bil po koncu prve svetovne vojne dodeljen Italiji, pripadel Jugoslaviji. V Kopru se bo v spomin na obletnico odvilo celodnevno praznovanje Primorska (za)vedno.

Pariška mirovna pogodba je tedanji Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S to odločitvijo se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije.

Praznik vrnitve Primorske je državni praznik od leta 2005. Takratni predsednik vlade Janez Janša je na drugem praznovanju leta 2006 na slovesnosti na Cerju nad Mirnom dejal, da ima Primorska izjemne zasluge, da so Slovenci v gospodarskem in duhovnem pogledu znali ne le obdržati stik z razvitejšim in zahtevnejšim evropskim okoljem, ampak se vanj tudi vključevati. Izguba Primorske po 1. svetovni vojni je bila zato po njegovih besedah za vse Slovence strahotna. "Slovenija ne more biti uspešna, če ne bo uspešna tudi Primorska," je poudaril predsednik vlade.

Čestitka predsednika Vlade RS Janeza Janše Primorkam in Primorcem ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini

Vlada Republike Slovenije je 24. 5. 2005 Državnemu Zboru Republike Slovenije predlagala v sprejem Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji, s katerim je 15. september postal praznik vrnitve Primorske k matični domovini.

Spoštovane Primorke in Primorci!

Primorska je v svoji zgodovini, ko jo je vodil klic k svobodi, z dvignjeno glavo zakorakala v nov čas in našla svoj pravi obraz. Vrednote in odločenost, ki so se oblikovale skozi težke preizkušnje, so nam še vedno zelo blizu in so nam danes vsem lahko v navdih.

Vsem Primorkam in Primorcem iskrene čestitke ob našem skupnem prazniku

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...