Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Gregor Virant DL (foto: Izidor Šček)
Gregor Virant DL

Za referendumske spremembe potrebni le še glasovi NSi

Politika | 12.09.2012, 15:38 Petra Stopar

Skupina 50 poslancev je v parlamentarno proceduro vložila predlog ustavnih sprememb s področja referendumske ureditve. Predsednik Državnega zbora Gregor Virant ocenjuje, da bi s kompromisom z NSi lahko dosegli ustavno večino, potrebno za sprejem ustavnih sprememb. Te bi bile lahko pod streho do konca leta.

Predlog sprememb referendumske ureditve zaostruje pogoje za razpis referenduma tako, da poslancem jemlje možnost podajanja zahteve za razpis, med drugim pa za veljavnost referendumske odločitve uvaja 35-odstoten kvorum.

Kot je v izjavi za javnost pojasnil Gregor Virant, so podpise pod ta ustavni predlog prispevali vsi poslanci DL-a, SD-ja, SLS-a in DeSUS-a, poleg njih pa še poslanca narodnih manjšin, samostojni poslanec Ivan Vogrin in 20 poslancev SDS-a. Razlog, da predloga niso podpisali vsi poslanci SDS-a, je po Virantovih informacijah bolj tehnične narave, saj niso bili vsi navzoči na seji poslanske skupine. „Smo zelo blizu ustavne večine 60 poslanskih glasov, saj manjkajo le še glasovi NSi, ki pa lahko pridobimo, če bomo našli kompromis glede pogoja za začetek postopka za razpis referenduma. Predlog NSi je 10.000 overjenih podpisov v tednu dni. O tem predlogu se usklajevanje opravilo naslednjo sredo, in računam, da bomo tudi že prišli do neke dogovorjene rešitve,“ pojasnjuje Virant.

Medtem pa se je poslanska skupina PS od tega projekta distancirala, še dodaja. Iz PS-a sicer prihajajo tudi informacije, da bi na koncu utegnili podpreti predlog, a ker PS ne želi biti del tega partnerstva za ustavne spremembe, gredo najprej na glasove NSi-ja, je še pojasnil predsednik Državnega zbora.

Glede pomislekov, da je spreminjanje ustave s področja referenduma v tem trenutku namenjeno preprečitvi morebitnih referendumov o reformnih ukrepih pa Virant poudarja, da so vsebinski razlogi za ustavne spremembe neodvisni od tega, kar se trenutno dogaja. „Izkušnje z referendumi pač kažejo, da so se zlorabljali za politično obračunavanje, za rušenje reform in da so se uporabljali za mnoge nepomembne zakone. To želimo spremeniti.“ Virant napoveduje, da bi lahko ustavne spremembe sprejeli najpozneje decembra.

Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...