Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Krošnjarji (foto: Turistično društvo Ribnica)
Krošnjarji

V Ribnici že 37. sejem suhe robe in lončarstva

Slovenija | 02.09.2012, 07:30 Petra Stopar

Več kot 50.000 obiskovalcev se bo po pričakovanjih organizatorjev danes zgrnilo v Ribnico na Dolenjskem, kjer poteka že 37. tradicionalno kulturno-etnografska prireditev Ribniški semenj.

Že več kot 500 stojnic

Prireditev se je zadnja desetletja razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine, kot domovine. Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma, deluje že več kot 100 let in je bilo tudi eno prvih pobudnikov za ustanovitev Turistične zveze Slovenije. Društvo zadnja leta beleži že preko 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko petsto.

Poletni Grajski večeri uvod v Ribniške dneve

Predhodnik današnjih dogodkov v začetku septembra je bil v 60. letih Ribniški festival, ki ga je v 70. letih zamenjal semenj, Turistično društvo pa zadnja leta s pomočjo Občine Ribnica in območnega Javnega sklada za kulturne dejavnosti poleg semanjega vrveža oživlja tudi kulturni utrip. Uvod v Ribniške dneve so namreč Grajski večeri, ki potekajo v ribniškem Gradu vsak petek v juliju in avgustu.

Sejem z dolgo in bogato tradicijo

„Prvi sejmi so bili že v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob 'žegnanjih'. Trženje je spodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, ostalih dajatev domačinom ni bilo potrebno plačevati. V začetku 16. stoletja so si Ribničani postavili tudi lastno sejmišče, t.i. 'kavmav' (Kaufmauer). To sejmišče, ki je stalo na prostoru današnje Miklove hiše, so Ribničani dolgo hranili v dobrem stanju,“ so zapisali organizatorji sejma.

Milan Zver med slavnostnimi govorniki

Tako kot vedno se bo današnje dogajanje začelo po deveti uri, ko bo po osrednjem Škrabčevem trgu sprevod z več kot dvajsetimi skupinami, med njimi v tradicionalnih narodnih nošah, posebnost letošnjega sprevoda pa bo leseni avto ali po ribniško 'rajtamobil'.Ob 10. uri bo odprtje sejma s pozdravnimi nagovori, med katerimi bo slavnostni govornik tudi evropski poslanec in predsedniški kandidat SDS-a in NSi-ja dr. Milan Zver.

Ob enajsti uri bodo obiskovalci v Gradu lahko prisostvovali suhorobarskim igram, medtem ko bo ob 15. uri tekmovanje za naziv kraljice suhe robe.

Slovenija, Sociala, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...