Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Gostija polnosti življenja in smisla bivanja

Oddaje | 05.08.2012, 08:09 Blaž Lesnik

Množica Jezusovih sledilcev išče učitelja, po katerem se dogajajo znamenja. Pred kratkim so bili ljudje priče čudežu pomnožitve kruha in rib in sedaj iščejo človeka, po katerem se je zgodilo znamenje. Ko ga najdejo, jih nagovori in jim razodene pravi razlog svojega prihoda in delovanja.

Jezus ni prišel, da bi delal čudeže, čeprav so se ti po njem dogajali. Veliko bolj pomembno kot to, da je kruh čudežno pomnožen, je pomembno to, da so ljudje kruh jedli in se nasitili. To je bilo namreč znamenje božje zelo konkretne skrbi za njih. Čudeži v nobenem smislu ne nasitijo človeka, marveč kažejo na izvor vsega, kar je na pravo hrano.

Čudežno pomnoženi kruh je zgolj znamenje kruha, ki bo popolnoma nasitil vsakogar, ki ga bo jedel. Ta kruh bo hrana za večno življenje. Jezus sam je popolna hrana in popolna pijača, ki nasiti in odžeja za vedno. Le kako je to mogoče? Jezus je postal človek in je izšel iz samega vira vsega bivajočega. Kdor torej sprejme Jezusa, ima neposredni stik z Bogom, torej neposreden stik z izvirom življenja samega, kdo bi si potem želel česa drugega?

In kako priti do te hrane in te pijače? Jezus pravi, da sta potrebni dve stvari. Priti k Jezusu in mu zaupati. Jezusova bližina je popolna hrana in odnos zaupanja v Jezusa je popolna pijača. Pristopiti k Jezusu pomeni prisluhniti njegovemu nauku, ki ljudi hrani z modrostjo, verovati ali zaupati mu, pa pomeni najti pravi smisel.

RAZMISLI

Si se že kdaj zalotil pri iskanju neznane stvari, ki je nikjer nisi mogel najti? Ni je v hladilniku, ne na televiziji, niti na internetu, niti kje drugje. Zagotovo mora ta stvar, ki jo iščeš obstajati, pa ne veš kaj je…

Kadar se meni to zgodi, ugotovim, da mi manjka nekaj bistvenega, nekaj globlje pomembnega od hrane in pijače, ki me lahko nasitita le za nekaj časa. Navadno takrat čutim potrebo po nekakšni izpolnitvi, ki pa jo pogosto zamenjujem za željo po hrani in pijači ali kratkočasenju. V resnici pa takrat iščem smisel, zaupanje in bližino - tega mi ne more zagotoviti nič drugega kot srečanje z Bogom. Takrat mi preostane, da se zaustavim, se v duhu približam Jezusu in mu zaupam. Takrat se v mene naseli mir in izgine potreba bo kopičenju in oklepanju, namišljeni lakoti in žeji. Ko sem se nasitil s smislom in napojil z zaupanjem. Od tega trenutka naprej lahko jem in pijem minljivo jed v preprostosti in hvaležnosti ter vstopam v odnose ne posesivno, časa ki mi je dan, pa se veselim iz trenutka v trenutek.

Kako bi opisal svojo izkušnjo glede iskanja smisla? Kje iščeš in kje ga najdeš? Si znaš predstavljati kaj bolj preprostega in globljega kot je Bog Jezusa Kristusa?

MOLITEV

Jezus, ti me vodiš na gostijo smisla, kjer me krepčaš s polnostjo življenja in napajaš s smislom bivanja. V tebi sem kot ovca sredi najboljše paše in se svoboden gibljem skozi tebe po poteh, ki vodijo iz življenja v življenje. Le kdor je jedel in pil iz izvira vsega, ki si ti sam, je resnčino svoboden in v polnosti živ.

 

 

Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...