Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predstavitev knjige (foto: Tatjana Splichal)
Predstavitev knjige

Škof Jamnik v knjigi Med vagabundom in romarjem tudi o pogledu na slovensko samostojnost

Slovenija | 30.06.2012, 11:46 Izidor Šček

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik v svoji novi knjigi Med vagabundom in romarjem poleg pogledov na liberalizem ter etična in religiozna vprašanja piše tudi o pogledih na slovensko samostojnost. Tako kot človek tudi naša država raste, razmišlja, se oblikuje, ima še kakšno otroško bolezen, ampak tudi veliko potenciala, meni Jamnik.

Publikacijo so poleg avtorja predstavili predsednik SAZU akademik prof. dr. Jože Trontelj, urednica na Televiziji Slovenija in publicistka dr. Rosvita Pesek, odgovorni urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin in profesor na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani prof. dr. Janez Juhant.

Avtor v književnem delu osvetli filozofsko-teološki pogled na slovensko samostojnost, pasti liberalizma in iskanje sodobnega vagabunda. Sprašuje se o veri in etiki ter obravnava druge aktualne teme. V izboru objavljenih besedil so zbrani različni prispevki, eseji, znanstvene razprave, predavanja in objave, ki jih je imel škof Jamnik na tujih univerzah.

Škof Jamnik je, kot je dejal na predstavitvi knjige, le-to posvetil svojima pokojnima staršema in nekdanjemu ljubljanskemu nadškofu Alojziju Šuštarju. V petek je namreč minilo pet let od njegove smrti. Kot pravi škof Jamnik, je bil nadškof Šuštar, s katerim je veliko sodeloval, ključnega pomena v naši narodni zgodovini, bil je človek povezovanja in velik svetovljan.

V prvem delu knjige avtor tako tudi opiše tudi nekatere dogodke iz časa osamosvajanja Slovenije, ko je kot takratni nadškofov tajnik spremljal nadškofa Šuštarja ob nastopu na televiziji in na proslavi po razglasitvi samostojnosti Slovenije, kjer je bil izključen nadškofov mikrofon ob blagoslovitvi lipe. Prav tako se v knjigi spominja pogovorov s Šuštarjem ob priznanju samostojne Slovenije s strani Vatikana.

Približno polovica škofove knjige je nastala na novo, ostala besedila pa so bila že objavljena v različnih medijih oziroma predstavljajo njegova predavanja v tujini, predvsem v azijskem svetu, je na predstavitvi knjige pojasnil avtor.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...