Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ustanovitev državnega holdinga vroča tema tedna

Politika | 10.07.2012, 12:27 Petra Stopar

Še v tem mesecu naj bi vlada sprejela zakonsko podlago za ustanovitev Slovenskega državnega holdinga, ki bo, kot je znano, čez približno dva meseca zamenjal Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN). Novi holding bo prevzel upravljanje vseh državnih naložb, nanj pa naj bi se prenesle tudi slabe terjatve bank. Pričakovanja glede vloge in nalog bodočega organa so različna.

AUKN je ustanovila vlada Boruta Pahorja s ciljem upravljanja s kapitalskimi naložbami države. Zdaj bo ta agencija ukinjena kot posledica ustanavljanja holdinga državnega premoženja, o katerem bo vlada govorila na četrtkovi seji. Predvideno je, da bi se na holding preneslo upravljanje državnega premoženja AUKN, Slovenske odškodninske družbe in Kapitalske družbe.

Holding bi poleg tega prevzel tudi vlogo reševanja slabih bančnih terjatev, pojasnjuje finančni minister Janez Šušteršič, „zato bomo pripravili rešitev, ki bo hitro ponudila proces očiščenja bančnih bilanc. Seveda se pri takšnih operacijah skupaj s terjatvami, na tistega, ki jih prevzame, prenesejo tudi zavarovanja, ki so za te terjatve v bankah“. Teh seveda ne bo možno takoj unovčiti po vrednostih, ki so danes vknjižene v bankah. „Če bi danes to prodali, bi bila tržna vrednost seveda precej nižja, a ima država s svojim premoženjem in boniteto možnost, da nekaj časa počaka in da ta zavarovanja unovči po cenah, ki bodo morda čez nekaj časa boljše.“

To je po ministrovi oceni tudi način, s katerim je možno srednjeročno v nekaj letih poplačati večino stroškov operacije reševanja bančnih bilanc, kar bi še posebej prišlo prav obema največjima bankama NLB in NKBM, katerih država je večinska lastnica. „Tako da je možno potem tudi z odprodajo teh deležev ali pa z dodatnim kapitalom, ki bo potem po boljših cenah vstopal v banke, tudi del tega stroška reševanja bančnih bilanc povrniti,“ je še povedal Šušteršič na novinarski konferenci po zadnji seji vlade.

Ideja o hkratnem reševanju bank in upravljanju državnega premoženja se guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu ne zdi smiselna, saj bi morali ti vprašanji reševati ločeno, in da se bodo v Banki z vlado o tem še pogovarjali, je povedal v pogovoru za RTV Slovenija.

Sicer pa bo vprašanje Slovenskega državnega holdinga vroča tema tudi na sredinem sestanku koalicije. V DeSUS-u menijo, da bi morala biti Kapitalska družba, če bo del holdinga, v njem poseben steber, ki bo zagotavljal sredstva za pokojninsko blagajno. Predsednik stranke Karl Erjavec se zavzema za to, da bi se ves dobiček holdinga, potem ko bodo banke sanirane, stekal v pokojninsko blagajno.

Medtem opozicija vladi pri ustanavljanju holdinga očita cilj političnega kadrovanja, zato je Pozitivna Slovenija vložila svoj predlog zakona, s katerim želi po besedah predsednika Zorana Jankovića zaščititi premoženje obstoječih institucij in preprečiti kadrovski cunami, podoben tistemu iz obdobja 2004 – 2008.

Ob tem povejmo, da je minuli teden s čela AUKN odstopila njena predsednica Dagmar Komar – vzrok za to naj bi bil osebne narave. Vlada pa je razrešila oba člana uprave agencije Danila Grašiča in Marka Goloba, ker da izkušnje z njunim delovanjem kažejo, da pri svojem delu ne upoštevata zakonskih določil in s tem ravnata v škodo odgovornemu upravljanju kapitalskih naložb države.

Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.