Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Sagrada Familia (foto: Helena Škrlec)
Sagrada Familia

8.dan - Z mašo v baziliki Svete Družine počitnikarji sklenili popotovanje po Španiji

Slovenija | 24.06.2012, 03:15

"Kako čudovito delo človeške modrosti, požrtvovalnosti in spretnosti je to svetišče! Vsak delček nam govori o neizmernem razumu, o prefinjeni natančnosti, o mogočni vztrajnosti, o vrhunski umetnosti – in vse to – povezano, nam dviga duha, da v tem zagledamo zgovorno nebeško govorico," je v kripti bazilike Svete Družine v Barceloni dejal duhovnik Drago Svetko.

Po besedah Svetka ima vsak detajl, vsak kamenček, vsaka črtica in vijuga v celoti bazilike svojo pomembno vlogo. "Povezani med seboj dajejo celoto popolnosti. Kolikim je to svetišče podarilo ne le umetniški užitek, ampak čudenje duha, veselje srca, pogum za življenje – pa kako tudi ne, saj je v tem biseru celo navzoč najlepši biser – sam Božji Sin."

Nato je spomnil, da je takšno svetišče, ki je središče naselja, mesta, naroda, sveta družina. "Vsak izmed nas se živo zaveda, da je detajl te skupnosti, vsak se morda kdaj čuti kot skromen in nepomemben kamenček, kot majhna črtica – pa vendar smo vsi skupaj trdni temelji, nosilni stebri, prelepi okraski – kadar smo se oblikovali v elemente, ki ustrezajo tej plemeniti stavbi, kadar predstavljamo trdnost urejenih oblik, kadar se dopolnjujemo v skladno okrasje, kadar se povezujemo in skupaj predstavljamo uporabnost prostora, bivanja in odnosov. Takrat smo svetišče dobrote, ljubezni, življenja."

Počitnikarji so napolnili kripto bazilike Sagrada Familia
Počitnikarji so napolnili kripto bazilike Sagrada Familia © Rok Mihevc
Bogoslužje v kripti Sagrade Familie je bilo zelo pomenljivo
Bogoslužje v kripti Sagrade Familie je bilo zelo pomenljivo © Rok Mihevc

Ob sklepu nagovora pa vse povabil k varovanju družine, ki je v današnjem času pod vse večjimi pritiski. Spomnil je na nedavne besede papeža Benedikta XVI., ki je na svetovnem srečanju družin v Milanu dejal, da se je treba predvsem v "družini vzgojiti, da bomo verjeli v pristno ljubezen, tisto, ki prihaja od Boga in nas združuje z njim in nas prav zato povezuje in združuje tudi med seboj v pristni ljubezni, v srečnem življenju – posameznika, družine, družbe, naroda – da je tako Bog ljubezni v vseh."

Počitnikarji so bili pri sveti maši v Barceloni povabljeni k varovanju vrednote družine
Počitnikarji so bili pri sveti maši v Barceloni povabljeni k varovanju vrednote družine © Helena Škrlec

Svetko je v čudoviti Gaudijevi baziliki posebej vsem zakoncem dejal, da "ljubiti pomeni izžarevati toploto, ne da bi drug drugega zadušili. Ljubiti pomeni biti ogenj, ne da bi drugega sežgali. Ljubiti pomeni biti v bližini, ne da bi drug drugemu gospodovali. Ljubiti pomeni drugega spoštovati, ne da bi drug drugega omejevali. Ljubezen je največja pustolovščina človeškega srca. Ko človek pri drugem začuti srce, polno simpatije in ljubezni, takrat šele prav zaživi. Ljubezen je edina pot, po kateri ljudje postanejo človeški. Samo ljubezen je dom, v katerem lahko resnično živimo."

Blagoslov zakoncev
Blagoslov zakoncev © Rok Mihevc

Sagrada Familia – Sveta Družina

Veliki in z vero prežeti arhitekt Gaudi je začel najveličastnejšo stavbo Barcelone delati leta 1883 in preostali del svojega življenja popolnoma posvetil viziji velikega svetišča sprave, kjer naj bi se opravljala pokora za materializem sodobnega sveta. Zadnje mesece, preden ga je do smrti povozil tramvaj, je preživel v kripti. Nikakršne možnosti ni bilo, da bi to veliko stavbo končali za časa njegovega življenja. V načrtu je predvidel 18 visokih zvonikov, nad katerimi bi dominiral še višji, osupljivih 170 metrov visoki zvonik, posvečen Jezusu Kristusu. Uspelo mu je dokončati le kripto, enega od zvonikov, glavni del vzhodnega pročelja (Rojstvo) in s stolpiči okrašeno apsido.

Notranjost Sagrade Familie
Notranjost Sagrade Familie © Rok Mihevc
Simbol Svete Trojice nad oltarjem
Simbol Svete Trojice nad oltarjem © Rok Mihevc
Na enih od vrat v baziliko Sagrada Familia v Barceloni so zapisane besede molitve Oče naš v približno petdesetih jezikih, tudi v slovenščini
Besede očenaša so na enih od vrat v baziliko zapisane v katalonščini in še približno petdesetih jezikih, tudi v slovenščini © Helena Škrlec

Velikemu številu Barcelončanov bi bilo ljubše, če bi cerkev ostala takšna, kot je bila ob Gaudijevi smrti - spomenik neponovljivemu stvaritelju. Takšno stališče so vsaj delno imeli tudi anarhisti, ki so sicer prizanesli stavbi, uničili pa so Gaudjeve vzorce in risbe. Toda navdušenje nad dokončanjem stavbe se je v 50. letih 20. stoletja obudilo. Po trenutnih načrtih naj bi bila zgradba končana leta 2026, kar sovpada s stoletnico Gaudíjeve smrti. 7. novembra 2010 je še nedokončano cerkev posvetil papež Benedikt XVI. in jo razglasil za baziliko minor.

Grob arhitekta Gaudija
Grob arhitekta Gaudija © Helena Škrlec

Slovenija, Radijski utrip, Radijske počitnice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...