Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenska pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska pristava pri Clevelandu

Dogajanje se seli na Slovensko pristavo

| 18.06.2012, 08:23 Matjaž Merljak

Razgibano delovanje v slovenski skupnosti v Clevlandu se seli na Slovensko pristavo. Preteklo nedeljo je bil tam piknik Slovenske šole Marije Vnebovzete, to soboto pa še šole Svetega Vida. Ta teden je godoval tudi zavetnik te župnije, sveti Vid.

V soboto, 9. junija 2012, je bila Slovenska ura preko valov radijske postaje WCPN v Clevelandu malce drugačna. Med oddajo sem gostil tri mlade Slovence in pogovor je potekal o razmišljanju, kaj pomeni biti Slovenec že na tujem rojenih staršev. Vsi trije so bili iz različnih okoliščin. Dva sta zastopala kot absolventa slovenskih šol, Svetega Vida in Marije Vnebovzete in tretja je bila pa začasna prebivalka v naši sredi, saj se bo čez leto dni vrnila nazaj v Slovenijo. Vsak po svoje so razložili svoj pogled biti Slovenec na tujem oziroma za njih v domovini in na kakšen način doživljajo slovenstvo.

Prvi je aktiven pri različnih društvih, pevskem zboru in glasbeni skupini, druga nadaljuje svoje poslanstvo z učenjem mladih v slovenski šoli in tretja je pa imela drugačen pogled kot obiskovalka in je začudena, kako močna je slovenska zavest med mladimi. Povedala je, da šele sedaj, ko živi med nami, se polno zaveda kaj pomeni biti Slovenec. Tega zavedanja, po njenih besedah, mladina doma nima.

Na pikniku na Slovenski pristavi
Na pikniku na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Praznik Kristusovega telesa in krvi smo praznovali preteklo nedeljo. Bil je lep sončen dan, ko se je procesija odvila okrog cerkve Marije Vnebovzete. Zvoki zvonov so spremljali procesijo od evangelija do evangelija. Procesija z Najsvetejšim je veselo obhajanje, ko dajemo hvalo in zahvalo Bogu za dar sv. evharistije. Štirje oltarji predstavljajo štiri vogale sveta, kamor je bil poslan evangelij in so bili posvečeni s Kristusovim telesom in krvjo. Mi nadaljujemo ta običaj z vsakoletno procesijo okrog cerkve in prosimo Boga za blagoslov in varstvo. “Nizko se kristjani poklonimo, živo vero v srcu obudimo, najsvetejši Zakrament je pred očmi: Jezusa Telo in Kri.”

Župnik Kumše je po procesiji moral pohiteti in se odpeljati na Slovenko pristavo. Tam je sicer moral brati sveto mašo ob 14. uri in s tem se je začel piknik Slovenske šole Marije Vnebovzete. Po maši so servirali kosilo z dunajskim zrezkom in sredi popoldneva so pripravili igre za mladino ter za plesno zabavo so poskrbeli člani ansambla Dvojčki. Proti večeru so pa še izvedli srečelov. Bil je lep prijazen dan ob soncu in toplini.

Šola Marije Vnebovzete je na Slovenski pristavi pripravila piknik
Šola Marije Vnebovzete je na Slovenski pristavi pripravila piknik © Tone Ovsenik

V četrtek je bil praznik sv. Vida, ko smo se spomnili tega vojaka in mučenca, zavetnika naše župnije sv. Vida, ki je bila ustanovljena leta 1893 pod vodstvom prvega župnika msgr. Vida Hribarja in seveda še mnogo zvestih faranov, ki so vodili župnijo skozi leta.

Sinoči smo se poveselili znova na Slovenski pristavi, ko je pripravila svoj piknik Slovenska šola svetega Vida in danes, ko praznujemo očetovski dan, je pa ob opoldne pri kapelici Marije Pomagaj na Pristavi spominska svečanost s sveto mašo ob obujanju spominov na vojne žrtve in poboje na slovenski zemlji ob koncu vojne, kar je povzročala komunistična revolucija.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.