Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Uspel posvet o lokalnem podjetništvu

| 14.06.2012, 13:58 Matjaž Merljak

V Družbenem domu Grosuplje je v sredo, 13. junija 2012, potekal posvet »Mednarodno sodelovanje lokalnega podjetništva«, ki so ga organizirali Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Območna obrtno-podjetniška zbornica OPZ Grosuplje in Občina Grosuplje. Udeležence so nagovorili ministrica Ljudmila Novak, župan dr. Peter Verlič in predsednik OPZ Slovenije Štefan Pavlinjek.

Na posvetu so sodelovali tudi: Slovenska gospodarska zveza Celovec SGZ, Razvojna agencija Slovenska krajina in Monoštra na Madžarskem, Slovensko deželno gospodarsko združenje SDGZ iz Trsta, Pokrajinsko gospodarsko združenje Gorica, Inštitut za narodnostna vprašanja, SVLR - Urad za kohezijsko politiko, Urad za Evropo – Reka ter Direktorat za gospodarsko diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Ministrica Novakova je dejala, da je organizacija posveta nastala na pobudo občine ter na podlagi strategije urada, ki temelji na graditvi mostu med podjetniki v diaspori in matični domovini. Trenutno je na tem področju še precej neizkoriščenih možnosti, ki jih utegnejo takšni posveti zmanjšati. Namen posveta je torej spoznavne narave, da bi podjetniki navezali stike in tako začeli graditi novo prihodnost. Ministrica je še dejala, da je urad pripravljen ostati posrednik pri navezovanju stikov, v kolikor si bodo podjetniki in obrtniki tega želeli.

Župan Verlič je dejal, da je njihova občina, ki ima trenutno nekaj več kot 19.000 prebivalcev, s svojo geografsko lego, bližino prestolnice ter naravnimi danostmi in kulturno dediščino izjemno privlačna za nove priseljence, med drugim za obrtnike in podjetnike. Prav ti pa so izrazili željo, da bi se širili na tuje trge ter se povezovali s podjetniki v zamejstvu. Verlič je dejal, da je prepričan, da bo posvet uspešen.

Predsednik Pavlinjek je pozdravil idejo o posvetu ter izrazil željo, da bo to postal pilotni projekt, ki se bo realiziral tudi v drugih regijah. Kot je dejal, so mala in srednje velika podjetja ter obrtniki izjemnega pomena za slovensko gospodarstvo in njegov prodor na tuje trge. Velika podjetja namreč vse bolj prehajajo v tuje roke, mala podjetja pa bodo ostala slovenska. In kot je dejal, je prav da Slovenija ohrani svoje produkte in znanje ter s tem prodira na tuje trge. Kot je še dejal, imata pri tem pomembno vlogo tudi OPZ in država.

V nadaljevanju je predstavnica urada dr. Breda Mulec predstavila aktivnosti in cilje urada na področju gospodarskega sodelovanja v okviru Strategije sodelovanja med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah na področju gospodarstva do leta 2020. Kot je dejala, je urad s strategijo povezal že obstoječe aktivnosti. Na osnovi strategije je bila tudi ustanovljena medresorska skupina, katere namen je stalna razprava o problemih pri čezmejnem povezovanju gospodarstva ter ovrednotenje skupnega nastopa na različnih sejmih ter z drugimi dogodki prispevati k uspešnemu sodelovanju. Lani je bilo izvedenih že nekaj takšnih dogodkov.

Jože Intihar, predsednik Območne OPZ Grosuplje, je predstavil stanje lokalnega gospodarstva, mednarodno poslovno sodelovanje brez posrednikom ter informiranje o poslovno sejemskem dogodku »Dnevi podjetnosti«.

Vir: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.