Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Praznovanja v Melbournu

| 13.06.2012, 10:57 Matjaž Merljak

Ne samo v Melbournu, tudi na podeželju imamo letos kar deževno, poplave so v krajih blizu rek. Visoko morje in valovi pa so poplavili bližnje otoke znanih letovišč Lake Entrance in tamkajšnjo okolico. Na višjih predelih je sneg že pobelil vrhove, obeta se kar mokra in prilično dolga zima. Slovensko skupnost to ne zmoti pri skupnih srečanjih in praznovanjih.

Mesec maj je za nami, ni pa spregledati dogajanj, kaj vse se je dogajalo v tem času. Druga nedelja v mesecu maju slavimo v Avstraliji materinski dan. Še posebno se vsa slovenska skupnost z vsem srcem in ljubeznijo posveti mamicam, materam, nonam za ljubezen in skrb, ki so jo bile deležne deliti skozi leto s svojimi najdražjimi. Tako kot po šolah, ki jih otroci redno obiskujejo, se tudi po slovenskih društvih in v verskem središču v Kew še posebno otroci Slomškove šole spomnijo mamic in nonic s kulturnim programom, pesmijo in deklamacijami. Po končanem kulturnem programu učitelji in p. Ciril Božič vedno pohvalijo otroke za čudovit nastop, kako so bili pridni in tokrat še posebno lepi, vsi v novih narodnih nošah, gledalci smo kar ostrmeli. Z aplavzom smo potrdili delo otrok in njihovih mamic, ki so poskrbele za tako čudovito skupno sliko. V dvorani so poleg že dobrot za skupno mizo še otroci podarili vsak svojo rožico za ljubo mamico.

V nedeljo, 3. junija 2012, takoj po sv. maši v Kew, kot že nekaj let pred tem, smo tudi radijska skupina 3ZZZ imeli svoj letni piknik. Vsako leto je to edini dan, da pripravimo poslušalcem veselo popoldne v živo. Letos so nas gostili SD Melbourne na hribčku v Elthamu. Za popoldanski ples in zabavo so nam priskočili na pomoč glasbeniki - Lenti Lenka z nekdanjo zasedbo ansambla Karantanija in pevkama Anno Tegelj in Helen Trinnick.

Ekipa 3ZZZ se poslavlja od Katarine Peršič
Ekipa 3ZZZ se poslavlja od Katarine Peršič © Meta Lenarčič

Čeprav mrzlemu popoldnevu, se je na vse veselje pripeljalo kar lepo število poslušalcev tokrat gledalcev. Med veselo glasbo smo prodajali še zadnje listke bogate loterije, ki nam radijcem pripomore pri letnem dohodku, ki še skupaj z darovi klubov in slovenskega misijona pomaga finančno ohranjati slovenski program na tem radiu.

Letos nas je po 18 letih pridnega sodelovanja zapustila mlada Katarina Peršič, prišel je čas družinskega življenja. Katarina Peršič je dobila posebno priznanje in zahvalo slovenske skupnosti za njeno 18-letno delo na radiu 3ZZZ, ki ga ji je izročil predsednik Sveta slovenskih organizacij Viktorije SSOV Fred Toplak, član Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Mandelj OAM JP pa je lepo predstavil njeno delo v vseh teh letih.

Še ena zanimivost, katero smo si zabeležili v Avstraliji v preteklem tednu, je bila britanska kraljica Elizabeta II., ki je praznovala 60 let vladanja ... prisluhnite posnetku.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.