Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Logotip - Policija (foto: www.policija.si)
Logotip - Policija

Dan policije – spomin na Holmec

Politika | 27.06.2012, 10:36 Petra Stopar

V juniju se ponavadi spominjamo več dogodkov, povezanih z osamosvojitvijo Slovenije. Tako se danes spominjamo dne, ko se je dva dni po razglasitvi neodvisnosti leta 1991 z napadom Jugoslovansko ljudske armade začela desetdnevna vojna. Agresorju so se tedaj na mejnem prehodu Holmec uprli slovenski policisti, zato tí danes obeležujejo dan policije.

Po razglasitvi temeljne ustavne listine o neodvisnosti Republike Slovenije 25. junija in slovesni razglasitvi odločitve za lastno državo dan pozneje se je v noči na 27. junij z napadom jugoslovanske vojske začela vojna za Slovenijo. Že na njen prvi dan so se policisti na prehodu Holmec spopadli z armado, zaradi česar so ta dan izbrali za svoj praznik.

Kot je v izjavi pred kamero za TV Slovenija tedaj povedal predstavnik policistov na Holmcu Zlatko Halilovič, so preko noči skupaj s pripadniki Slovenske teritorialne obrambe zasedli posebna mesta za blokado prehoda, v tem času pa so na njih ogenj sprostili pripadniki JLA, zaradi česar so morali na ta ogenj odgovoriti, kljub temu, da to ni bil njihov namen. „Na obeh straneh je zaradi tega padlo nekaj žrtev“ - po besedah Haliloviča „žal zaradi neumnosti“ nekaterih, ki so odločali o tem, da so se morali spopasti. Vojaki, ki so jih slovenski policisti in vojaki po predaji prijeli, so bili mladi in „precej zbegani“, je še dejal.

Za ubranitev suverene države je tako padlo šest policistov, in sicer Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado jih je bilo hudo ranjenih še štirinajst.

Policisti so današnji dan zaznamovali že minuli petek na slovesnosti v Tacnu, kjer je generalni direktor policije Janko Goršek med drugim poudaril, da ne smemo nikoli pozabiti, da so se policisti žrtvovali, da lahko danes živimo v lastni, demokratični državi. Praznik je zato tudi opomin sedanjim in vsem prihodnjim generacijam, naj ohranjajo spoštljiv odnos do preteklosti in iz nje črpajo navdih za prihodnost.

Nato se je Goršek navezal na sedanje krizne čase in se vprašal, kako ob zmanjševanju sredstev vsem javnim službam, policistom vendarle vsaj nekoliko izboljšati položaj. Omenil je pogajanja med policijskima sindikatoma in vlado. Prepričan je, da jim je s pogajanji to vendarle uspelo. S podpisanim dogovorom je Goršek tako zadovoljen, saj da ta pomeni vsaj minimalno konstruktivno izhodišče za novo ureditev statusa policistov v prihodnosti.

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...